Dünya

Komşu İran'da virüsün yeni varyantı tespit edildi

Abone Ol

Tüm dünyaya yayılan Koronavirüs'ün İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da çıkan yeni varyantlarına ek olarak İran'da da yeni bir varyantın bulunduğu belirtiliyor. Koronavirüs aşılarının yeni varyantlar üzerinde ne ölçüde etkili olabileceği şu ana kadar kesin olarak netleştirilmiş değil.

İran Meclis Başkan Yardımcısı ve Korona'yla Ulusal Mücadele Kurulu üyesi Kadızade Haşimi, başkent Tahran yakınlarındaki Kazvin eyaletinde Covid-19'un İran varyantının ortaya çıktığına dair kanıtlar olduğunu söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre kurulda söz alan Kadızade Haşimi, ülkede yeni tip Koronavirüs'ün yeni bir varyantının ortaya çıkmış olabileceği uyarısında bulundu.

Haşimi, "Afrika, İngiliz ve Kaliforniya mutasyonlarının yanına İran varyantı da eklenebilir. Elbette henüz bu kesin olarak ortaya konulmasa da Kazvin eyaletinde ve çevresinde bu yeni varyantın varlığı hakkında kanıtlar mevcut" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Enformasyon Merkezi Başkanı Kiyanuş Cihanpur ise ülkede "İran varyantı" denilebilecek şekilde ciddi bir mutasyon türüne rastlanmadığını kaydetti.

Salgının başlangıcından bu yana ülkede 70'ten fazla mutasyon tespit edildiğini aktaran Cihanpur, "Şu ana kadar bu mutasyonlar virüsün davranışında önemli bir değişikliğe neden olmadı. Bu yüzden bunlara yeni varyantlar denilmesi doğru değildir" dedi.