Van İl Seçim Kurulu, bugün kentteki seçmenlerin iradesine darbe yaptı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatası, Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itiraz üzerine verilmedi.  

Van 1 Mayıs Bölge Mitingi: “Emek bizim söz bizim” Van 1 Mayıs Bölge Mitingi: “Emek bizim söz bizim”

DEM Parti, Adalet Bakanlığı'nın 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz ettiğini açıkladı. Açıklamada, "Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ye bildirimde bulunmuştur" denildi. 

Amed Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar da, mahkemenin Abdullah Zeydan’ın memnu haklarını geri almasına dair kararının temyiz yolu açık olmasından dolayı kesinleşmiş sayılıp uygulanamayacağını söyledi. Aktar, “Bu keyfi ve hukuksuz uygulamaya karşı durmak öncelikle tüm hukukçuların görevidir” diye kaydetti. 

Zeydan hakkında memnu haklarının iadesi kararı veren Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, seçimlerden hemen önce aksi yönde karar vermesi dikkat çekti. 

Öte yana yerel mahkemenin ilk verdiği karara itiraz eden merci de aynı yer. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, mahkemenin daha önce verdiği "Yasaklanmış hakların geri verilmesi" yönündeki kararı kabul etmişti.