İstanbul’da Yenikapı Miting Alanındaki Newroz kutlamalarını takip eden bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç polisten şiddet gördü. Polis Kürtçe editörü Aren Yıldırım’ı da gözaltına almaya çalıştı.

Polis, alan boşaltılırken gözaltı yapmaya çalıştığı kitleyi çeken Yılmaz’ı önce “Çekim yasak” uyarısıyla engellenmeye çalıştı. Ardından da gazeteci olduğunu söylemesine rağmen çekim yapmaya devam eden Yılmaz’ı yere yatırdı. Polis bu sırada Yılmaz’ın boğazına bastırdı ve darp etti. Polis, Ali Dinç’i de darp ederek engelledi.

Olay üzerine Yılmaz ve Dinç polisten şikayetçi olmak için hastaneye darp raporu almaya gitti. Yılmaz'ın polisten şiddet gördüğü anlar da diğer gazeteciler tarafından kayıt altına alındı. 

70 GÖZALTI

Newrozu bitiminde 70 kişi polisler tarafından gözaltına alındı. Aralarında 9 çocuk ile bir Alman yurttaşının da bulunduğu 70 kişi, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro Amirliği, Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Aksaray Karakolu’na götürüldü. 

Van protestoları: 2’si gazeteci 13 kişi hakkında tutuklama talebi Van protestoları: 2’si gazeteci 13 kişi hakkında tutuklama talebi

Gözaltıları takip eden avukatların da polis şiddetine maruz kaldığını belirten Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, sanal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Gün içinde ve Newroz bitiminde, ifade özgürlüğü sınırları içerisindeki sloganları, Kürt ulusal kıyafetlerin giyilmesi gibi gerekçelerle, tümüyle keyfi olarak çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alınıp emniyete götürüldü. Bu düşmanca tutumu kabul etmiyoruz. Sürecin takipçisiyiz. Kolluğun işkence yapmasına karşı çıkan şubemiz üyesi avukatlar da saldırıya uğramış olup mesleğimizi yapmamız engellenmiştir. Hiçbir saldırı mesleğimizi yapmaktan alıkoyamaz bizi. İşkenceye ve hukuk dışı uygulamalara karşı her  yerde savunmanlık yapmaya devam edeceğiz."