Elmalı Otelde düzenlenen ‘Hayır’ yemeğine TBMM Başkan Vekili Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP MYK Üyesi Hacer Özdemir, HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, Gülistan Orhan, DBP Van İl Eş Başkanı Ahmet Aygün, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe, HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, STÖ temsilcileri ve birçok kesimden kanaat önderi katıldı.

Yemekte konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Kürt halkını OHAL ile, kayyumlarla, tutuklamalarla susturduklarını zannedenlerin 2017 Newroz’uyla bir kez daha yanıldığını söylerken TBMM Başkan Vekili Pervin Buldan’da Kürt halkının 8 Mart ve 21 Martta olduğu gibi 16 Nisan’da da AKP’ye gerekli cevabı vereceğini ifade etti.

'BİZİM ORDUMUZ BİZİM HALKIMIZDIR'

Halkla Buluşma Yemeğinde ilk olarak konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, “Bizim ordumuz bizim halkımızdır. Burada bulunmanız bizi çok sevindirdi. Böyle günlerde hep yanımızda oldunuz. Sayın Ahmet Türk rahatsızlığından ötürü bugün gelemedi, sizlere çok çok selamı vardı. Sayın Kamuran Yüksek, Sayın Sırrı Süreyya Önder geleceklerdi ancak açlık grevleri var biliyorsunuz. Açlık grevleri kritik bir aşamaya geldi. Kendisi de bu nedenle Adalet Bakanı ile olan randevusundan gelemedi. Hepsinin sizlere çok çok selamları var. “ Dedi.

GÜVEN : HALKIMIZ ÖZGÜRLÜĞÜNE NEWROZDA SAHİP ÇIKTI

DTK Eş Başkanı Leyla Güven ise yaptığı konuşmada “ AKP’liler sanıyorlar ki Milletvekillerini, Eş Başkanlarını, Belediye Başkanlarını tutukladık, üstüne OHAL ilan ettik artık bunlardan ses çıkmaz,,, Ama Newroz’da Kürt halkı ayağa kalktı ve tüm dünyaya ‘Biz ayaktayız ve hep ayakta olacağız’ mesajını en güçlü biçimde vardı. Kürt halkı her zaman özgürlüğüne sahip çıkıyor, Kürt halkının Newroz’da verdiği mesaj çok önemlidir. Onlar sandıkta yapamadıklarını zorla, kayyumlarla yaptılar. Belediye Eş Başkanımız Sayın Bekir Kaya bu yüzden bugün içeride ona ve diğer zindan tutsaklarına çok selam yolluyoruz. “ diye konuştu.

“ROJAVA SAYIN ÖCALAN’IN FELSEFESİYLE ÖZGÜRLEŞTİ’

Güven, “Sayın Öcalan üzerinde büyük bir tecrit uyguluyorlar. Çünkü onun sesinden ürküyorlar.. Sayın Öcalan’ın konuşması için bunu yapıyorlar. Sayın Öcalan’ın sesinin duyulmasını istemiyorlar. Ama bilmiyorlar ki Sayın Öcalan’ın felsefesi dışarıda, fikirleri dışarıda. İşte Rojava onun felsefesiyle özgürleşiyor. “ ifadelerini kullandı.

“AKP NE DEDİYSE TERSİNİ YAPTI’

Güven, “ AKP 14 yıldır ne söylediyse tersini yaptı… Barış dedi, özgürlük dedi ama daha fazla savaş, daha fazla baskı ile yönetti. Şimdi de MHP ile Kürt karşıtlığı temelinde birleşti. Kirli bir ittifak oluşturdular. Xerabe’de, Lice’de 3 Hilal operasyonu yaptılar. Ancak yine başaramadılar. Bu kirli ittifakların Türkiye ve Kürt halkına bir faydası yok. Şimdi Diyarbakır’a, Van’a çıkarma yaptılar. Bizim seçim şarkımızı bile yasaklıyorlar ve bu ortamda kampanya yürütüyorlar. Eşit olmayan koşullarda kampanya yürütüyorlar. “ diyerek hükümetin politikalarına tepki gösterdi.

Konuşmasında Güney Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’yi de konuşmasında eleştiren Güven, Barzani’nin ticareti ve çıkarları için yaptığı anlaşmaların olumsuz sonuçlara yol açtığını dile getirdi.

Van’da Ocak ayı narkotik bilançosu: 177 kilo uyuşturucu ele geçirildi, 17 tutuklama
Van’da Ocak ayı narkotik bilançosu: 177 kilo uyuşturucu ele geçirildi, 17 tutuklama
İçeriği Görüntüle

Şengal saldırısının da böyle bir antlaşmanın sonucu olduğunu kaydeden Barzani, bu durumu kabul etmeyeceklerini kaydetti. Kürt halkının birlik olduğunu söyleyen Güven, Barzani’ye seslenerek ‘Onlarla ittifak Kürtlere katliam olarak geri döner. Bundan vazgeçin. AKP-MHP İttifakı Kürt düşmanlığı üzerinden oluşturuldu. Mehmet Tunç teslimiyet çağrısına ‘Biz burada öleceğiz ama teslim olmayacağız” İşte bugün ona bir söz daha veriyoruz. Mücadelemiz zafere ulaşana kadar mücadele sürecek.” Diye konuştu.

’16 NİSAN YENİ SÜRECİN İLK ADIMIDIR’

Güven konuşmasının sonunda 16 Nisan referandumunda Kürt halkının HAYIR diyeceğini belirterek, “ Bu ağır günleri mücadele ederek atlatacağız. 16 Nisan bunun ilk adımıdır, bu bahar Kürt halkının baharıdır. “ diye konuştu.

BULDAN : ‘KÜRT HALKI YIKILMADIĞINI, DİMDİK AYAKTA OLDUĞUNU NEWROZ’DA GÖSTERDİ’

TBMM Başkan Vekili ve HDP Milletvekili Pervin Buldan’da yaptığı konuşmada “Çok sancılı, çok yoğun baskıların, çok yoğun müdahalelerin, tutuklamaların ve katliamların yaşandığı son 2 yıllık süreçte bu ülkede geçmişe nazaran çok daha büyük acıların yaşandığını, çok daha büyük bedellerin ödendiği bir sürece tanıklık ettik. Kürt halkının üzerinde oynanmak istenen oyunlar, Kürt halkını bertaraf etmenin yol ve yöntemleri aranırken bir taraftan her türlü baskı ve müdahaleye karşı dimdik ayakta duran, boyun eğmeyen, diz çökmeyen bir halk var. İşte bugün buradasınız. Son 2 yıllık süreç içinde çok büyük acılar yaşandı. Özellikle 7 Haziran seçimlerinden sonra HDP’nin 13.2 oy alması ve 80 milletvekili ile parlamentoya gitmesini hazmedemeyenler ve bu başarıyı bertaraf etmeye çalışanlar bu halka her büyük acıyı yaşattı. Özellikle Kürdistan coğrafyasında AKP’nin 15 yıllık iktidarında ilk defa böylesi bir katliamla karşılaştı. Daha önce de bu katliamlar yaşandı ama bu defa korkunç bir şiddet uygulandı. Tansu Çiller, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Kenan Evren Kürt halkına büyük acılar yaşattı, Diyarbakır cezaevi yaşanmadı mı, köyler boşaltılmadı mı, peki bu ülkede hiç darbe olmadı mı? Hayır bu ülkede bir çok kez darbe yapıldı. Bu ülkede cezaevlerinde işkence ile darbe yapıldı, faili meçhuller bir darbeydi, köyler yakılırken, yıkılırken bir darbeydi. Fakat şu anda konuşulan tek bir darbe var oda 15 Temmuz darbe girişimi… Peki ondan sonra HDP’ye yapılan bir darbe değil mi?, Vekillerin dokunulmazlıklarının düşürülmesi bir darbe değil mi?, Eş Başkanların tutuklanması bir darbe değil mi? Bekir Kaya’nın tutuklanması bir darbe değil midir? Bunlar AKP ile yapılan darbelerin sadece bir kaçıdır ve hedef Kürt halkını bertaraf etmektir. Kürt halkının Türk halkıyla buluşmasını engellemek isteyenler 7 Haziran akşam darbe yaptılar.” Şeklinde konuştu.

‘8 Mart VE 21 Marttan sonra 16 Nisan’da da AKP’ye cevabını vereceğiz’

7 Haziran seçimlerinden sonra Kürt halkına büyük acılar yaşatıldığını kaydeden Buldan, savaş konsepti ile Gever, Cizre, Mardin, Nusaybin’de taş üstüne taş bırakılmadığını hatırlatan Buldan, “ Tüm bunların HDP’nin bir daha meclise girmemesi için yapıldı. Ama Türkiye halkları 1 Kasım’da bir kez daha onların oyunlarını bozdu. 1 Kasım’da HDP’yi baraj altında bırakamayanlar ardından vekilliklerin dokunulmazlığını kaldırıp, cezaevine gönderdiler. Onların yürekleri her zaman bizimledir. Onlar vekillerimizi, belediye başkanlarımızı tutuklayarak, kayyum atayarak bu partinin, bu halkın vermiş olduğu özgürlük, eşitlik, barış, kardeşlik mücadelesini sekteye uğratacaklarını sandılar ama yanılıyorlar. Onlar çok büyük bir yanılgı içindedirler. Bu yanılgıyı 8 Mart’ta gördüler, 21 Mart’ta gördüler ve şimdi 16 Nisan’da görecekler. Halkımız korkmadığını bir kez daha ortaya koydu. Mehmet Tunç’un annesinin Newroz’da verdiği mesaj Ankara iyi okumalıdır. 16 Nisan’da bu ülkenin tarihi, toplumsal olarak önüne çıkan en büyük fırsattır. Son 2 yıldır bize yapılanların kabul etmediğimizi 16 Nisan’da HAYIR diyerek göstereceğiz. Referanduma getirilen 18 maddede Kürt halkı yok, Kürt halkının dili yok, kimliği yok… O taslağın içinde toplumsal barışı sağlayacak tek bir madde yok. Amaç her şeyi tek adama emanet etmek. Yasama, yürütme, yargı tek elde toplanarak yeni bir vesayet oluşturuluyor. HAYIR bu ülkede yeni bir gelecek, yeni bir umut oluşturacaktır. Yeni bir anayasanın yazımı için yeni bir başlangıç olacaktır, İmralı’da tecritin kaldırılacağı, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın özgürlüğüne kavuşacağı günler için herkes sandık başına gitmeli ve ‘HAYIR’ demelidir. Özellikle Van halkının bu duyarlılığını iyi bildiğim için bir kez daha referandum da üstün bir başarı elde edeceğine inancım tamdır. Bugün Van halkı o meydanlara gitmedi. Muş’tan, Erzurum’dan, Ağrı’dan güvenlik güçlerinin o meydana getirildiğini iyi biliyoruz. Başbakan insanlık suçundan söz ediyor ve en büyük insanlık suçunu onlar işledi. Van halkı size HAYIR diyor ve HAYIR demeye devam edecektir.” İfadelerini kullandı.

Buldan konuşmasını cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajını okuyarak bitirdi.