Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Sucuzade Mahallesi'nde dün polisin uygulama yaptığı sırada ara sokağa doğru koşan Suriyeli Ali El Hemdan öldürüldü. Hemdan’ın “Dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis kurşunuyla kalp hizasında sırtından vurularak öldürüldüğü belirtildi. Adana Adli Tıp Kurumu'ndaki (ATK) otopsi işlemleri ardından ailesi tarafından cenazesi alan Hemdan dün gece toprağa verildi.

YAŞ VE KİMLİK KORKUSUNDAN KAÇTI 

Hemdan’ın Sucuzade Mahallesi'nde bir tekstil atölyesinde çalıştığı ve öğlen molasında dışarıya çıkıp, polis kontrol noktasıyla karşılaştığı öğrenildi. 20 yaş ve altı olanlara sokağa çıkma yasağı olduğu için ceza almaktan korkup, kaçan Hemdan'ın üzerinde Geçici Koruma Kimliğinin de olmadığı belirtildi.

VALİDEN AİLEYE ZİYARET

Yaşanan olayın ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Hemdan ailesini ziyaret etti. Valinin bu görüşmede aileye olayın kazaen yaşandığını ve sorumlular hakkında işlem başlatılacağını söylediği öğrenildi. 

POLİS AÇIĞA ALINDI

Konuya ilişkin valilik tarafından yapılan açıklamada, “Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimizin uygulama yaptığı esnada, uygulama noktasında dur ikazına uymayarak kaçan Suriye uyruklu A. H. isimli şahıs, uyarı ateşi açılması esnasında kazaen yaralanmıştır. Yaralı olarak hastaneye sevk edilen A.H. yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. İlgili polis memuru, açığa alınmış olup adli ve idari tahkikat devam etmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Hemdan'ın polis kurşunuyla vurulması sosyal medya kullanıcıları tarafından "#AliyiÖldürenlerNerede" hashtagıyla tepki gösterildi. 

Tepkilerin bazıları şöyle:

"* HDP Diyarbakır Milletvekili Remzi Tosun: "Sayın yetkililer, ceza yazmasınlar diye kaçan 17 yaşındaki gencin kalbine gelen kurşun hangi polisin silahından çıktı? İşlem yapıldı mı? @adalet_bakanlik @EmniyetGM @TCAdanaValiligin@mahmuttdemirtas#AliyiOElduerenlerNerede"

* HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: "Makul şüphe" ile insan vurmak ne kolay olmuş..!?Açıklama yapacak birileri var mı? @TC_icisleri #AliyiÖldürenlerNerde", "Sokağa çıkma yasağı sırasında da çalıştırılan Suriyeli sığınmacı genç, Ali El Hamdani ceza kesilmesin diye kaçmış ve kalbinden vurulmuş!Böyle kaç genç vuruldu, vuruluyor!

Polis vazife ve selahiyetini orantısız artırırsan olacağı budur..! @TC_icisleri"

* Çok üzgünüm çocuk, seni de koruyamadık... Uykulu surat#AliyiÖldürenlerNerede..."

* korunması gereken çocuklar kalplerinden vuruluyor, kim verecek hesabını?#AliyiÖldürenlerNerede

* Katilsiniz. Öldürdüğünüz kadınların, çocukların ahı üstünüze olsun. Katil belli ortak olanlar nerede? #AliyiÖldürenlerNerede

* Ya Öteki Çocuklar.Belki "uçurtmayı vurmasınlar" diyen.. bir kuşa, bir kelebeğe, bir yeşile hasret.. belki bunların ne olduğunu bile bilmeyen çocuklar, hırpalanmış yüreklerinden öptüklerim..#AliyiÖldürenlerNerede

* Su BİLE çürüdü bu ülkede su!Vurulan her bir gencin FAİLİ MEŞHUR! #AliyiÖldürenlerNerede

* Sayın yetkililer, ceza yazmasınlar diye kaçan 17 yaşındaki gencin kalbine gelen kurşun hangi polisin silahından çıktı? İşlem yapıldı mı?  @adalet_bakanlik @EmniyetGM @TCAdanaValiligi @mahmuttdemirtas #AliyiÖldürenlerNerede

* Gencecik bir çocuk. Neden, hangi gerekçe ile vurulur?Bacağından vuruldu diye haber yaptırılıyor, çocuk kalbinden vurulmuş, görüntüleri izledi herkes.Kim vurdu Ali'yi? Neden yaptı bunu? İçişleri Bakanı @suleymansoylu bu konuyu aydınlatmalısınız.#AliyiÖldürenlerNerede