Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde evlerinin önünde oyun oynarken özel harekat polisleri tarafından hedef gözeterek vurulan 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümünün üzerinden 6 yıl geçti. Fakat aradan geçen bunca zamana rağmen ölümünden sorumlu tutulan iki polis hakkında açılan dava yargılaması henüz sonuçlanmış değil. 

Yapılan yargılama sonucu özel harekat polisi Mehmet Nurbaki Göçmez’e hakkında verilen 13 yıl 4 ay hapis cezası ile polis memuru H.V. hakkındaki verilen beraat kararına ilişkin avukatların yaptığı itiraz bir süre önce Yargıtay tarafından reddedilmişti. 

Anne Ayşe Kazanhan, oğlumun ölümü üzerinden geçen 6 yılda yaşadığı acının hiç dinmediğini dile getirdi.

‘KÜRT OLDUĞUMUZ İÇİN KATLETMEYİ HAK GÖRÜYORLAR’ 

Oğlunu  katledenlerin ne olursa olsun bir gün hesap vereceklerini söyleyen anne Kazanhan, evlerinin önünde oyun oynayan oğlunun bilerek hedef alınıp, katledildiğini ifade etti.

“Oğlum Kürt olduğu için katledildi” diyen anne Kazanhan, geçen 6 yılı “Eğer bir suçu olsaydı, alıp tutuklasaydılar. Ama oğlumun bir suçu yoktu. Oğlum daha çocuktu. Biz Kürt olduğumuz için öldürmeyi, katletmeyi hak olarak görüyorlar. Devlet bize zulüm ediyor, haksızlık ediyor. 6 yıl boyunca ben ne rahat yemek yiyebildim, ne de rahat uyuyabildim. Ağlamaktan başka hiç bir şey yapmadım” sözleriyle kelimelere döktü.

‘OĞLUM BİLEREK HEDEF ALINDI’ 

Oğlunu katledenleri asla affetmeyeceğini ifade eden anne, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaram hiç kapanmadı. Her gün evde yas var. Yaşadığım sürece bize bunu yaşatanları unutmayacağım. Bunu bana yaşatanlara Allah da aynı acıyı onlara yaşatsın. Bunda kimin parmağı varsa Allah affetmesin. Bu bir kaza değildi. Bilerek oğlumu hedef aldılar ve başından vurdular. Niye kolundan değil, bacağından değil de kafasından vurdular? Polis, oğlumun arkadaşlarına da parmak sallayarak, ‘hepinizi tek tek öldüreceğim’ demişti. Yaşadığım sürece bu davadan vazgeçmeyeceğim ve hesabını soracağım.” 

DAVA HAKKINDA

Kazanhan’ın ölümüyle ilgili yargılanan sanık polis memurlarından Mehmet Nurbaki Göçmez hakkında 13 yıl 4 ay hapis cezası ile H.V. hakkında beraat kararı veren Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına avukatların itiraz etmesi üzerine dosya. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi’ne gönderildi. 

İstinaf mahkemesinin itirazı reddetmesi üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi de yapılan başvuruyu "isabetsizlik görülmemiştir" diyerek reddetti.

Avukatlar, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Dava dosyası halen AYM’de sonuçlanmayı bekliyor.