TÜİK verilerle işsizlik rakamlarının düştüğünü açıklayadursun, Diyarbakır Valisi ve DBB kayyımı Münir Karaloğlu, "Camiden arabama rahat gidemiyorum, sağlı sollu etrafım iş isteyenler tarafından kapatılıyor" diyerek işsizliğin geldiği aşamayı gözler önüne serdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2020’e ilişkin işgücü verilerini dün kamuoyu ile paylaştı. İş aramaktan umudunu kesenlerin dahil edilmediği verilere göre, işsizlik Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 düzeyinden yüzde 13,2’ye geriledi. TÜİK işsiz sayısının düştüğünü öne sürse de, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu'nun katıldığı bir programda sarf ettiği sözler, işsizliğin hangi boyutta olduğunu gözler önüne serdi. 

Diyarbakır Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Yılın ahileri ile usta, kalfa, çırakların da ödüllendirilmesi" programa katılan Karaloğlu, kentte yaşanan işsizlik ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

VALİ'NİN ETRAFINI İŞSİZLER SARDI

5 aydır görevde bulunduğu Diyarbakır'da karşısına en çok iş talebiyle gelindiğini söyleyen Karaloğlu, “Camiden arabama rahat gidemiyorum, sağlı sollu etrafım iş isteyenler tarafından kapatılıyor” ifadelerini kullandı

İş isteyen kişilere ikinci bir soru olarak “Sen ne iş yaparsın?”  diye sorduğunu dile getiren Karaloğlu, “Karşıdan ‘her işi yaparım’ cevabı geliyor. Her işi yaparım diyen kişi, hiçbir işi yapamaz. Sanayiye gidiyorsun, sanayici dertleniyor; ‘efendim ben nitelikli adam bulamıyorum’. Esnafa gidiyoruz aynı şikayet orda da var; ‘efendim biz nitelikli çırak bulamıyoruz’. Niteliği bir tarafa ‘biz çırak bulamıyoruz’ diyorlar. Sokaklar işsiz dolu bu nasıl oluyor.  O zaman mesele işsizlik değil; mesele mesleksizliktir, iş beğenmemezliktir” dedi. (Diyarbakır/MA)