İklim Haber ve KONDA Araştırma ve Danışmanlık Firması’nın birlikte yaptığı, Türkiye’de iklim değişikliği algısı üzerine yaptığı araştırmaların devamı niteliğindeki “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı” 2021 araştırmanın sonuçları açıklandı. Rapora göre, halkın büyük çoğunluğu iklim değişikliği nedeniyle kaygılı. Hayat tarzı kümeleri üzerinden bakıldığında, modernleşme arttıkça iklim değişikliğinin oluşturduğu kaygı buna paralel olarak artıyor.

Rapora göre, kendini “modernler” tanımlayanların içerisinde endişeli olanların oranı yüzde 75’ken kendini dindar muhafazakârlar olarak tanımlayanlar ise daha az endişeli. Parti seçmenlerinin iklim değişikliği üzerine düşüncelerine bakıldığında, muhalefet partileri seçmenlerinin bu konuda daha endişeliyken, AKP seçmenleri içerisinde “çok endişeliyim” veya “endişeliyim” cevabını verenler yüzde 55 seviyesinde. Halkın yüzde 75’i iklim değişikliğinin temel nedenini insan faaliyetleri olduğunu belirtirken yüzde 25 doğal süreç olarak tanımlıyor.

İKLİM KRİZİ

Rapora göre, halkın yüzde 58’i iklim krizinin koronavirüsün yarattığı krizden daha fazla tahribata yol açacağını düşünüyor. Halkın yüzde 35’i iklim krizinin ciddi ama koronavirüs krizi kadar acil olmadığını beyan ederken yüzde 7’si ise iklim krizi diye bir şey olmadığını ifade ediyor. İklim değişikliğinin insan faaliyetlerinin sonucu olarak ortaya çıktığını düşünenler, yüzde 67 olurken bu kesim iklim krizinin daha büyük bir kriz olduğunu savunuyor. İklim krizinin acil bir mesele olmadığını düşünenlerin yüzde 31.

İklim krizinin doğal bir süreç sonrasında ortaya çıktığını düşünenlerin yüzde 47’si aynı zamanda iklim krizinin acil bir mesele olmadığını da savunuyor. Yine doğal bir sürecin sonucu olduğunu düşünenlerin sadece yüzde 30’u iklim krizinin virüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor. Bu grup içerisinde iklim krizinin olmadığını düşünenler ise yüzde 23.

Görüşülen kişilere sel, fırtına, aşırı sıcaklık ve kuraklık gibi olayların yaşanmasında iklim değişikliğinin rolünün olup olmadığına dair görüşlerine ilişkin verilere göre, toplumun yüzde 77'si yaşanan olaylarda iklim değişikliğinin rolü olduğunu düşünürken yüzde 11’i, bu felaketlerin iklim değişikliğiyle ilgisinin olmadığını belirtiyor.(Ankara/MA)