Yunanistan’ın Sikinos adasında bulunan Episkopi Manastırı’ndaki anıt mezarın kime ait olduğu yüzyıllar sonra ortaya çıktı. Roma döneminden kalma yapının bodrumunda bulunan 1800 yıllık mezarın ‘Neko’ isimli soylu bir kadına ait olduğu açıklandı. Mezarda çok sayıda altın takı da bulundu.

Arkeologlara göre mezar, sonradan bir Bizans kilisesine ve manastırına dönüştürülen anıtın bodrumunda, iki duvar arasında kaldığı için bugüne dek keşfedilmedi. Böylece yüzlerce yıldır devam eden ‘define avcılığı’ndan da korundu.

‘EGE’NİN EN ETKİLEYİCİ ANITLARINDAN BİRİNİN ARTIK KİMLİĞİ VAR’

Üzerinde Yunanca ‘Νεικώ (Neko)’ isminin kazılı olduğu mezarda altın bileklikler, yüzükler, uzun bir altın kolye, üzerinde bir kadın figürü işlemesi bulunan bir bilezik, cam ve metal vazolar ile Neko’nun giysileri bulundu.

Sikinos adasının parçası olduğu Kiklad takımadalarının arkeoloji direktörü Dimitris Athanassoulis, “Bu çok nadir bir durum. Ege’nin en etkileyici anıtlarından birinin artık bir kimliği var. Artık bu binanın kim için inşa edildiğini biliyoruz, onun kalıntıları elimizde ve adını da biliyoruz” dedi. Arkeologlar şimdi, Neko’nun kim olduğunu ve Sikinos adası ile bağlantısını araştırıyor. (Dış Haberler)