Ağır İsrail saldırısı ve ablukası altındaki Gazze’de iki aylık Filistinli bir bebeğin açlıktan öldüğü açıklandı.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

El Cezire tarafından doğrulanan görüntülerde, Birleşmiş Milletler kurumlarının açlık uyarısı yaptığı Kuzey Gazze’de bir deri bir kemik kalmış bebek hastane yatağında nefes nefese yatarken görülüyor. Çocuğu hastaneye yetiştiren sağlık görevlilerinden biri adı Mahmud Fattuh olan bebeğin akut yetersiz beslenme nedeniyle öldüğünü söyledi. “Bebeğini taşıyan ve yardım için çığlık atan bir kadın gördük. Solgun bebeği son nefesini veriyor gibiydi. Onu acilen hastaneye götürdük ve akut beslenme yetersizliği çektiğini tespit ettik. Sağlık personeli onu acilen yoğun bakım ünitesine aldı. Gazze’de bebek sütü tamamen yok olduğu için bebeğe günlerdir süt verilmiyordu” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşında 7 Ekim’den bu yana en az 29 bin 606 Filistinli hayatını kaybederken 69 bin 737 kişi de yaralandı. BM, Gazze’de yaklaşık 2.3 milyon kişinin açlık sınırında olduğunu açıklamıştı.

Savaşın başlamasıyla birlikte Gazze’ye gıda, su ve yakıt girişini kesen İsrail, aralık ayında insani yardım için bir giriş noktası açtı. Ancak yardım kuruluşları, İsrail güçlerinin sıkı kontrollerinin ve İsrailliler tarafından Kerem Şalom olarak bilinen Karem Abu Salem geçişinde aşırı sağcı göstericilerin protestolarının gıda kamyonlarının girişini engellediğini söylüyor.

Malzemeler Gazze’ye ulaştığında ise yardım görevlileri, kısmen İsrail’in kamyon elçilerini koruyan polisleri hedef alarak öldürmesinden kaynaklanan güvenlik eksikliği nedeniyle malları alamadıklarını ya da dağıtamadıklarını belirtiyor.

Durum özellikle ekim sonundan bu yana yardımların neredeyse tamamen kesildiği kuzey Gazze’de daha da vahim. Gazze’nin kuzeyindeki Kamal Adwan Hastanesi’nin yöneticisi Dr. Hüsam Ebu Safiye, çocuklar, özellikle de yeni doğanlar arasında çok sayıda ölüm gördüğünü söyledi.

Danıştay ‘ses ve görüntü kaydı alınması’ konulu genelgeyi iptal etti Danıştay ‘ses ve görüntü kaydı alınması’ konulu genelgeyi iptal etti

El Cezire’ye konuşan Ebu Safiye, “Yeni doğanlarda zayıflık ve solgunluk belirtileri görülüyor çünkü anne yetersiz besleniyor. Ne yazık ki geçtiğimiz haftalarda çok sayıda çocuk öldü... Eğer acilen gerekli yardımı alamazsak, yetersiz beslenmeden dolayı daha fazla kayıp vereceğiz” dedi.

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ÇARESİZLİK

Dünya Gıda Programı geçtiğimiz Pazar günü kuzey Gazze’ye sevkiyatı yeniden başlatmaya çalıştı ancak iki gün sonra İsrail’in açtığı ateşi ve “sivil düzenin çöküşünü” gerekçe göstererek sevkiyatı durdurduğunu açıkladı. Kurum, ekiplerinin kuzeyde “eşi benzeri görülmemiş düzeyde çaresizliğe” tanık olduğunu, aç Filistinlilerin yiyecek almak için kamyonlara hücum ettiğini söyledi.

Ajans, teslimatları mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmak için çalıştığını belirtti ve personeli için daha iyi güvenliğin yanı sıra “önemli ölçüde daha yüksek miktarda gıda” ve İsrail’den doğrudan Kuzey Gazze’ye yardım için geçiş noktalarının açılması çağrısında bulundu.

Bu arada BM, yaptığı değerlendirmelerin Gazze’deki beş yaş altı çocukların en az yüzde 90’ının bir ya da daha fazla bulaşıcı hastalıktan etkilendiğini, bölgenin kuzey kesimlerindeki iki yaş altı çocukların yüzde 15’inin ya da her altı çocuktan birinin akut yetersiz beslendiğini gösterdiğini açıklamıştı.

UNICEF’in insani yardım faaliyetlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ted Chaiban geçen hafta yaptığı bir açıklamada, “Gazze Şeridi önlenebilir çocuk ölümlerinde bir patlamaya tanık olmaya hazırlanıyor, bu da Gazze’de zaten dayanılmaz düzeyde olan çocuk ölümlerini daha da arttıracak” ifadelerini kullanmıştı: “Haftalardır Gazze Şeridi’nin bir beslenme krizinin eşiğinde olduğu konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Çatışma şimdi sona ermezse, çocukların beslenmesi düşmeye devam edecek ve Gazze’deki çocukları hayatlarının geri kalanında etkileyecek ve nesiller arası potansiyel sonuçları olacak önlenebilir ölümlere veya sağlık sorunlarına yol açacaktır.”

BM’ye göre, savaştan önce Gazze’deki beş yaş altı çocukların yüzde 0.8’i akut yetersiz beslenmiş olarak kabul ediliyordu.

Chaiban, “Bir nüfusun beslenme durumunda üç ay içinde böylesine bir düşüşün yaşanması küresel ölçekte eşi benzeri görülmemiş bir durumdur” demişti.