Halkların Eşitli ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, Meclis’te basın açıklaması gerçekleştirdi.

Şenyaşar, Riha’da her seçim döneminde yaşanan olaylar nedeniyşe ölümler meydana geldiğini belirterek, “Hiçbir seçim, hiçbir makam insan hayatından daha önemli değildir. Kutsal olan yaşam hakkıdır. 2018 genel seçimlerinde üç insanımız devlet hastanesinde katledildi. 14 Mayıs 2023 yılında yaşanan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde pek çok olay yaşandı. Urfa’da seçim kutlaması silahlarla yapılırken seçim gecesi iki çocuk maganda kurşunuyla hayatını kaybetti ama bu olay ‘faili meçhul’ olarak tarihe geçti. 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimde Urfa’nın üzücü ve ölümlü bir olayla gündeme gelmesini istemiyoruz. Hükümeti ve devlet yetkililerini uyarıyoruz” dedi.

‘KOLLUK VE JANDARMA USÜLSÜZLÜKLERE GÖZ YUMUYOR’

Seçim süreçlerinde vali ve kaymakamların tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Şenyaşar, “Suruç Kaymakamı ve aynı zamanda kayyımı AKP’nin ilçe eşbaşkanı gibi çalışıyor; muhtarları odasına çağırıp tehdit ediyor, onlara ağır hakaretlerde bulunuyor. Bunlarla ilgili muhtarların şikayetleri de elimizde. Aynı zamanda yerel basını da çağırarak lehinde bir haber yapılması yönünde tehdit ediyor. Buradan Urfa Valisini de uyarıyoruz; Urfa’nın Harran ve Akçakale ilçelerinde demokratik bir seçim yapılmıyor. Özellikle kırsal bölgelerde halk sandığa gitmiyor. O bölgenin ağası, muhtarı hangi parti ile anlaşmış ise bütün oyları halk yerine tek bir kişi kullanıyor. Kolluk ve jandarma da bu usulsüzlüklere göz yumarak işlenen bu suça ortak oluyor. ‘Hukuku esas alacağım’ diyen İçişleri Bakanına da buradan çağrımızı yapıyoruz; Urfa’da çıkacak bir olayın sorumlusu taraf tutan validir ve Suruç’ta çıkacak bir olayın sorumlusu da taraf tutan kaymakamıdır” diye konuştu.

‘YAZIKLAR OLSUN BU KARARI VERENE’

DEM Parti'den kayyum iddialarına ilşikin açıklama DEM Parti'den kayyum iddialarına ilşikin açıklama

Sonrasında Şenyaşar, cezaevindeki kızına ve kızının koğuş arkadaşına para yatırdığı için 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen ve evinden sedyeyle çıkarılıp tutuklanan 75 yaşındaki Hatice Yıldız’ın fotoğrafını göstererek, “Türkiye’nin ikinci yüzyılında adaletsizliğin fotoğrafı. Yargı zulmü mübarek Ramazan ayında da devam ediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir suç yoktur. ‘Dünyada adaleti savunacağız’ diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sesleniyoruz; Adalet anlayışınız bu mudur? Bu kararı savunacak tek bir yetkili var mıdır? Yazıklar olsun bu kararı verene ve yazıklar olsun bu karar karşısında sessiz durana” dedi.

'BAKAN BİR AYDIR SEÇİM ÇALIŞMALARINDA'

Son olarak, AKP eski milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından 14 Haziran 2018 tarihinde eşi ve iki oğlu katledilen annesi Emine Şenyaşar’ın fotoğrafını da gösteren Şenyaşar şöyle konuştu: “Adalet Bakanlığı’nın önünde bir anne Adalet Nöbeti tutuyor ve bugün 65’inci günü. Bir aydır Adalet Bakanı Yılmaz Tunç makamında yok, seçim çalışmasına katılıyor. Demokratik bir ülkede seçim zamanlarında Adalet Bakanı tarafsız olmak zorundadır ama maalesef bu tarafsızlığı biz Türkiye’de göremiyoruz.”