Dünya

Dünya Sağlık Örgütü: Salgını 2 yıldan az sürede bitirmeyi umuyoruz

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Koronavirüs salgınını iki yıldan az bir sürede bitirmeyi umduklarını söyledi. 

İsviçre'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, birinci dünya savaşı yıllarında ortaya çıkan İspanyol gribi ile yeni tip Koronavirüs (Covid-19) karşılaştırarak, "Küreselleşme, yakınlık ve bağlanmışlık gibi dezavantajlarımız var. Fakat gelişmiş teknoloji gibi bir avantajımız var. Dolayısıyla, bu salgını iki yıldan daha kısa bir sürede bitirmeyi umuyoruz" dedi.

Ghebreyesus, salgında sadece vaka ve ölüm sayısının önemli olmadığını belirterek, hastaneye yatış ve yoğun bakım hastalarının sayısında artışın sağlık sistemi açısından önemini vurguladı.

Aşı bulununcaya kadar hiçbir ülkenin mevcut durumu sürdüremeyeceği uyarısında bulunan Ghebreyesus, "Aşımız olsa bile bu pandemiyi tek başına sona erdirmeyecek. Hepimiz şu an sahip olduğumuz araçları kullanarak bu virüsü kontrol etmeyi ve yönetmeyi öğrenmek zorundayız. Kendimizi ve birbirimizi güvende tutmak için günlük yaşamlarımızda gerekli olan düzenlemeleri yapmalıyız" dedi. 

Ghebreyesus, salgını bastırmak için "ülkelerin kapatılmasının" sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı azaltacağını belirterek, "Kapatmalar hiçbir ülke için uzun vadeli bir çözüm değil. Yaşam ve geçim kaynakları arasında veya sağlık ile ekonomi arasında seçim yapmamıza gerek yok. Bu yanlış bir seçimdir. Aksine salgın, sağlık ve ekonominin birbirinden ayrılamaz olduğunu bize hatırlatıyor" diye konuştu.