PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatı ve ailesiyle görüştürülmesi ve ağır tecrit koşullarının kaldırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tutulduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde 8 Kasım’da açlık grevine başladı. Ardından ise 16 Aralık 2018’de 8 ayrı cezaevinde başlayan ve sonrasında tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi süresiz-dönüşümsüz bir şekilde devam etti.

Tutsak yakınları, aynı tarihlerde birçok kentte cezaevleri önünde dayanışma eylemleri gerçekleştirdi. Eylemlerden biri de 30 Aralık 2018’de Van T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli cezaevlerinin bulunduğu kampüs önünde yapıldı. Eyleme, Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Wan Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Kampüsün önü polislerce ablukaya alınırken, Barış Anneleri ile TJA aktivistlerinden oluşan 9 kadın işkence edilerek gözaltına alındı.  Üç günlük gözaltı sürecinin ardından emniyet ve savcılık ifadeleri alınan kadınlar, “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” ile “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla mahkemeye sevk edildi. Kadınlar, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

7 kadına hapis cezası 

Kadınlar hakkında açılan dava kapsamında 23 Aralık 2022’de Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” iddiasından beraat, “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasından ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.  Dosyanın istinafta bozulması üzerine dava yeniden Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın 18 Ocak günü görülen karar duruşmasında TJA aktivisti Dilan Yıldız'ın dosyası başka ceza dosyalarıyla birleştirilirken, Hemi (Xemê) Akdoğan'ın (85) ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde 7 Temmuz 2023 yılında yaşamını yitirmesi sonucu davası düştü. Diğer kadınlardan Barış Anneleri Meclisi üyeleri Besna Akdoğan, Gülhazar Ünvercan, Hediye Kaçak, Meryem Abi, Zekiye Kaya, TJA aktivisti Mizgin Bor'a ve bir kadın "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasından 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.