Erzîngan'ın Licik (İliç) ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. Sürekli kapasitesi artırılan madende tonlarca toprak kaydı. Çok sayıda işçi toprak altında kaldı. 

VALİ: TOPRAK ALTINDA KALANLAR VAR

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "Toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil" açıklaması yaptı. 

SİYANÜR SIZINTISI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ 

Anagold Madencilik’e ait maden sahasında 21 Haziran 2022'de siyanür sızıntısı yaşanmış ve şirkete 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Sızıntının 20 ton olduğu ve Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmişti. Ancak şirketten yapılan açıklamada, sızıntı olan siyanür miktarının 8 kilogram olduğu ve nehre karışmadığı ileri sürülmüştü.

Türkiye'nin en büyük siyanürlü havuzundaki sızıntıyı ortaya çıkaran Erzînganlı yurttaş Sedat Cezayirlioğlu, madenin yakınında çektiği görüntülerde sızıntının Fırat Nehri’ne karıştığını gündeme getirmişti.

DEM PARTİ

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, Licik ilçesinde meydana gelen göçüğe ilişkin felaketin göz göre göre geldiğini belirterek, “Göçük altında kalan işçilerin sağ salim kurtarılması için kamu olanakları seferber edilmeli” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları,  Erzîngan'ın Licik (İliç) ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni'nde yaşanan göçük ardından sanal medya hesaplarından paylaşımda bulundu.

Bakırhan yaptığı paylaşımda, “Yandaş ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen Erzincan İliç’teki altın madeninde göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçilerin sağ salim kurtarılması için kamu olanakları seferber edilmelidir. Süreci yakından takip ediyoruz. Meydana gelen göçükte kaybımızın olmaması tek temennimizdir” ifadelerine yer verdi.

Yaşanan göçüğe ilişkin tepki gösteren Hatimoğulları ise şunları belirtti: “Beşli çete ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen Erzincan İliç’teki altın madeninde felaket göz göre göre geldi! Bütün uyarılara rağmen sürekli kapasitesi arttırılan altın madeninde göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçilerin sağ salim kurtarılması için kamu olanakları seferber edilmelidir. Süreci yakından takip ediyoruz. Meydana gelen göçükte kaybımızın olmaması tek temennimizdir.”