Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel (61) yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 26 Ocak'ta İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Kızı Zilan Karagüzel annesine, hastaneye yatırıldıktan sonra damar tıkanıklığı nedeniyle anjiyo yapıldığını söyledi. Anjio ile damarların açılmadığını belirten Karagüzel, doktorların açık kalp ameliyatı yapılması gerektiğini kendilerini söylediğini aktardı.

NE OLMUŞTU?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş eski il Eşbaşkanı olan Muhlise Karagüzel, 9 Ağustos 2019'da gözaltına alındıktan bir gün sonra çıkarıldığu mahkemece "Örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Muş Cezaevi’nde kısa bir süre kalan ve ardından Kayseri Bünyan Cezaevi’ne zorla sevk edilen Karagüzel, 4 Nisan 2023'te tedavi için Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirildi.

İHD'nin ağır hasta tutsak listesinde yer alan Karagüzel, tutuklu bulunduğu süre içerisinde 4 defa kalp krizi geçirdi. Karagüzel'in, kalp, diyabet, hipertansiyon, astım, bel ve boyun fıtığı hastalıkları bulunuyor.

Sağlık sorunları nedeniyle Kayseri ATK'ye yapılan başvuruda kendisine yüzde 90 "Hapiste kalamaz" raporu verilmesine rağmen İstanbul ATK "Hapishanede kalabilir" raporu verdi. 

DEM PARTİ KADIN MECLİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Sanal medya hesabından açıklama yapan Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, şu paylaşımda bulundu: “Menemen R Tipi Cezaevi'nde tutulan hasta tutsak Muhlise Karagüzel dördüncü kez kalp krizi geçirmiş, son kalp krizinde ise damar yolunun inceldiği için müdahale edilemeyeceği bilgisine ulaştık. Şuan hastanede tutulan Karagüzel için açık kalp ameliyatı kararı alındığı ve bu ameliyatın ise riskli olduğu belirtildi. Hastaneye kaldırılan Karagüzel’e ulaşmaya çalışan ailesine ise cezaevi yönetimi tarafından ‘telefon bozuk’ denilerek yanıltılmıştır. Cezaevleri ölüm evleri olmadan Karagüzel başta olmak üzeri, tüm hasta tutsaklar serbest bırakılsın.”