AKP, 31 Mart yerel seçimlerinde Şirnex merkez ve bağlı ilçelerinde göstereceği adayları açıkladı. AKP, taşımalı asker ve memur oylarıyla kazanmayı hedeflediği Basa (Güçlükonak) ilçesi için Bilal Aktuğ ismini açıkladı. AKP'li Aktuğ, mevcut belediye başkanı Bahattin Aktuğ'un oğlu. Aynı zamanda babasının başında olduğu belediyede meclis üyesi.   

BABA OĞLUNA DEVRETTİ!

Baba Aktuğ'un ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle bu seçimlerde aday olmayacağı öğrenildi. AKP, bunun üzerine oğlu Bilal Aktuğ'u aday gösterdi. Bu durum, baba Aktuğ'un ilçede "saltanatını sürdürmeye dönük adımı" olarak yorumlandı. Çünkü baba Aktuğ, 34 yıldır belediyenin başında. 

Herkesin "Baho Ağa" olarak tanıdığı baba Aktuğ, devletin ilk korucularından. 1985 yılında korucu olarak, ilçede devletin tüm imkanlarını arkasına aldı ve kenti aile şirketine çevirdi. 8 yıl resmi koruculuk yapan Aktuğ, 1990 yılında Basa'nın ilk belediye başkanı oldu. Aktuğ, 7 dönemdir de devlet desteğiyle ilçede belediye başkanlığı yapıyor. 

Her dönemin iktidar partisiyle iş tutan Aktuğ, 34 yıllık belediye başkanlığı sürecinde kentin tüm kaynaklarını sömürdü. Yıllar içerisinde yakın akrabalarının tümünü devletin bir kurumunun başına getirdi. Aktuğ'un nüfuzunu kullanan akrabaları, yıllardır ilçede yapılan tüm ihaleleri alıyor. Ayrıca kente yapılan yardımların tümünü kendi tekellerinde tutuyor. 

Aktuğ'un yakınları, aynı zamnda Gabar Dağı'nda yaşanan ekolojik tahribatın da sorumluları arasında. Aktuğ'un göreve getirdiği bazı yakın akrabaları şöyle:

* İlçe Milli Eğitim Müdürü: Ahmet Aktuğ (oğlu)

* Korucubaşı: Mehmet Aktuğ (oğlu)

* İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı: Kumru Aktuğ (kızı)

* İlçe Entegre Devlet Hastanesi Müdürü: Mürşide Aktuğ (kızı)

* Yatılı Bölge Orta Okulu (YİBO) Müdür Yardımcısı: Lale Aktuğ (gelini)

* Merkez İlkokulu Müdür Yardımcısı: Seçil Aktuğ (torunu) 

* Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü: Ayhan Aktuğ (damadı)

* İlçe Mal Müdürü: Emine Aktuğ (yeğeni)

* Belediye Yazı İşleri Müdürü: Zeki Okyar (damadı)

* Belediyenin Mali Hizmetler Müdürü: Aydın Şen (dayısı)

KAYMAKAMI BAŞINDAN YARALADILAR

Aktuğ ile oğulları Burhan ve Selahattin Aktuğ, 2004 yılında İlçe Kaymakamı Vural Karagül'e taşlı sopalı ile de gündeme geldi. Kaymakam, saldırı nedeniyle başından yaralandı. Ancak olay sonrası ne Aktuğ ne de oğulları hakkında tek bir işlem yapılmadı. 

Aktuğ ve kurumları ellerinde tutan akrabaları, 1990'lı yıllardan bu yana kent sakinleri üzerinden büyük bir baskı oluşturuyor. Memurluk, işçi alımları, kente gelen yardımlar üzerinden yurttaşlar tehdit ediliyor. Birçok kişi söz konusu baskılar nedeniyle çevre ilçelere göç etti. "Baho Ağa" ve saltanatına karşı duranlar ise "örgüt üyesi olmak" gibi suçlamalarla yargı kıskacına alınıyor. 

MA / Ömer Akın