Güncel

Van Milletvekili Muazzez Orhan gazetecilerin ‘can ve meslek ‘güvenliklerini Meclis’e taşıdı

Abone Ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Türkiye’de çalışan gazetecilerin can ve meslek güvenliklerini Meclis gündemine taşıdı. Muazzez, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 

Medyanın demokrasinin en önemli gerekliliklerinden birinin olduğunun kaydedildiği önergede şunlara yer verildi: 

“Türkiye’de ise hukuki, ekonomik ve siyasal nedenlerle gazetecilik çok sorunlu bir dönemden geçiyor. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde Türkiye’nin 180 ülke içerisinde 157. olduğu bir dönemden geçiyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğünün de teminatı olan özgür medya ortamı OHAL uygulamaları ve güvenlikçi politikalar nedeniyle askıya alınmıştır. Vikipedia gibi açık bilgi erişim kaynakları sürekli kapatılırken Mezopotamya Ajansı ve Sendika Org. Gibi ajans ve haber sitelerinin erişimi defalarca yargı kararlarıyla engellenmiştir. Yine Evrensel, Birgün gibi gazetelerin mali kaynaklarına sınırlama getirilirken Özgür Gündem gazetesinin ise basımı, dağıtımı ve okunması dahi fiili ve hukuk dışı uygulamalarla kısıtlanmaktadır. 

‘Gazeteciler işsiz’

Aralarında Musa Anter, Metin Göktepe ve Hrant Dink’in olduğu yüzden fazla gazeteci veya medya çalışanı Türkiye’de öldürülmüş ve gerçek katilleri hak ettikleri cezaları almamıştır. Türkiye Gazeteciler Sendikasının verilerine göre 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne gazeteciler işsizlik koşullarında giriyorlar. Sendikanın kayıtlarına göre sadece 2019 yılında Cumhuriyet gazetesinden 15, Hürriyet gazetesinden 46, BJK TV’den 40, Olay TV ve Olay FM’den 35, Star ve Güneş gazetelerinden 50 gazeteci işsiz bırakıldı.”  

Önergede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan şu soruları yanıtlaması istendi:

“*Türkiye’de 1980 yılından sonra kaç gazeteci öldürülmüş, kaçı saldırıya uğrama sonucu yaralanmıştır?

*Can güvenliği sağlanamadığı için veya haklarında devam eden soruşturmalar nedeniyle ülkeye giriş yapmayan gazeteci sayısı kaçtır?

*2010-2020 yılları arasında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan ve hüküm giyen gazeteci sayısı kaçtır?

*Halen cezaevinde olan gazeteci sayısı kaçtır? Tutuklanma veya hüküm giyme gerekçeleri nelerdir?

*OHAL döneminde el konulan veya kapatılan medya kurumu (Gazete, TV, Radyo, Dergi, İnternet Sitesi, vb.) sayısı kaç olmuştur? Bu kapsamda işsiz bırakılan gazeteci sayısı kaçtır? Bu kapsamda işsiz bırakılan gazetecilerin aylık maaşları, kıdem tazminatları ve işsizlik sigortaları ödenmiş midir? Ödenmemişse hangi yasal gerekçelerle ödenmemiştir? 

*2019 yılı sonu itibariyle işsiz gazeteci sayısı kaçtır? İşsiz gazetecilerin desteklenmesi amacıyla yürürlüğe konulacak bir ulusal istihdam stratejisi mevcut mudur?

*2020 yılı itibariyle erişime kapatılmış internet sitesi sayısı kaçtır? Kapatılma gerekçeleri nelerdir?

*Türkiye’nin basın özgürlüğü endeksinde olumlu anlamda ilerleyebilmesi amacıyla uygulanması planlanan bir politika mevcut mudur?

*Bu koşullarda Türkiye’de gerçek anlamda gazeteciliğin yapılması mümkün müdür?”