Ekonomi

Pazarcılardan ‘müjde’ yorumu: Hiçbir gaz AKP’yi kurtarmaz

Abone Ol

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın büyük bir reklam kampanyasıyla “müjde” olarak açıkladığı Karadeniz’deki doğalgaz rezervine ilişkin tartışma sürüyor. İstanbul’un semt pazarcıları, “müjde” olarak sunulan gazın kendilerine hiçbir faydası olmadığı söylüyor. Beyoğlu ilçesi Tarlabaşı semtinde kurulan pazarın esnafı, doğalgazın karınlarını doyurmadığını, sadece ceplerini yaktığını ifade ederek, hiçbir müjdenin AKP’yi kurtarmayacağını ifade etti. 

‘MÜJDE’NİN FAYDASI YOK’ 

Erkan Alpay isimli pazarcı, bulunduğu açıklanan doğalgazın kendilerine hiçbir faydasının olmayacağını belirterek, “Onu da arkadaşlarına peşkeş çekerler, biz yine elde var sıfır, devam ederiz” dedi.  “Türkiye, ekonomi, insanlar zor durumda ve geçinemiyor” diyen Alpay, “Bunların üzerini örtmek için işte ‘biz bunu bulduk, şunu bulduk, müjdem var’ diye konuşuyorlar. Doğalgazın insanlara faydası olur mu bilmem ama bazı gruplar kendi aralarında bölüşür, ihalelerle birbirlerine devreder ve insanlar da avucunu yalamaya devam eder. Yine insanların cebinden çıkıyor. Devlet insanların üstüne yük. Biz AKP gelir belki değişir dedik, bu da geldi hiçbir şey değişmedi. Yine elde var sıfır” diye konuştu.

‘BANA BİR MÜJDE GELMEDİ’

“Müjde”yi boş gören Rıdvan Er isimli pazarcı da gazın faydasının yalnızca bazı şirketler olacağını vurguladı. Hem esnafın hem halkın kazanacağı, fiyatların düşeceği, huzurun ve yaşam standartlarının artacağı bir müjde istediklerini belirten Er, “Doğalgazın müjdesi olur mu? Bize bir faydası da olmaz. Halimiz ortada. Bana bir müjde gelmedi. Satış yapamıyoruz. Güzel bir hayat yaşamıyoruz. Bizim açımızdan müjdeler boştur” diye belirtti. 

‘GARİBANA FAYDASI NE?’

“Müjde” açıklanmadan önce koronavirüs aşının bulunduğu beklentisi içerisine girdiğini anlatan pazarcılardan Emir Aslan da “Yaşamadıktan sonra ne yapayım ben doğalgazı” diye tepki gösterdi. Aslan, “Hani gaz nerede? Sabahtan beri 80 TL’lik satış yapabildim. Ne yapayım ben doğalgazı. Garibana doğalgazın faydası ne. Aşıyı bulsunlar. Dolar, altın almış başını gidiyor. 41 gram altın borcum var, 8 bin 500 liraydı, şimdi 20 bin oldu. Ben nasıl ödeyeceğim” diye konuştu.

‘MAL DA YALAN DOĞALGAZ DA’ 

Aslan, “müjde” açıklamasına ise şu dörtlükle yanıt verdi: 

“Ah ne güzel bu çeşme, içmeye tası yok

Kırma kimsenin kalbini, onaracak ustası yok

Mal da yalan doğalgaz da yalan

Al biraz da sen oyalan.”

'KARNIMI DOYURMUYOR CEBİMİ YAKIYOR'

Diyadin Algün isimli pazarcı da 20 yıldır aldığı engelli maaşının 7 buçuk ay önce kesilmesiyle zor günler geçirdiğini, tüm uğraşlarına rağmen maaşının kesilmesinin nedenini öğrenemediğini ifade etti. Kendisine yeniden rapor alması gerektiğinin söylendiğini anlatan Algün, 7 buçuk aydır hastanelerden randevu alamadığını kaydetti. Algün, “Hangi kuruma gitsem her biri farklı bir yere gönderiyor. Sanki top sahasıdır. O ona pas atıyor o ona pas atıyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Şaşırmışım ben de artık. Şimdi bir de doğalgaz müjdesi veriyorlar. Doğalgaz benim karnımı doyurmuyor ama cebimi yakıyor. Yükümüz daha ağır olacak. Faydası zenginlere olacak, bize değil. Biz sadece veriyoruz, onlar yiyorlar” dedi.

'AKP’Yİ KURTARAMAZ'

Hayrettin Akkurt isimli esnaf ise geçmiş yıllarda da gaz bulunduğu haberlerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Halkı kandırmaya çalışıyorlar. Oy toplamak için böyle yapıyorlar. Herkes onları tanımış. Sıkıntı yok. Ne yapsalar artık boş. Yaptıkları katliamları mı söylesek, çaldıklarını mı söylesek, sattıklarını mı söylesek. Artık onun devri bitti. Artık sonu geldi. Hiçbir müjde AKP’yi kurtaramaz.” 

Beklediği müjdenin huzur ve barış olduğunu sözlerine ekleyen Akkurt, “Huzur olmadan hayat olmaz. Huzur da bırakmadılar. Huzur yoksa hiçbir şey yok” dedi.

MA / Semra Turan - İdris Sayılğan