Güncel

Hasta tutuklu oğlunu 5 yıldır göremiyor

Abone Ol

Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Rıdvan Yusufoğlu’nun durumu, cezaevi koşullarından kaynaklı gün geçtikçe ağırlaşıyor. Şırnak’ın Silopi ilçesinden olan Yusufoğlu, yargının adaletsizliğiyle çocuk yaşlarda tanıştı. İlk gözaltısını Nisan 1992 yılında henüz 16 yaşındayken yaşayan Yusufoğlu, iki yıl sonra (1994) tekrar gözaltına alındı, çıkarıldığı mahkeme tarafından “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Tutuklandıktan sonra Şırnak, Tokat, Adana, Mardin ve Diyarbakır’daki cezaevlerinde tutulan Yusufoğlu, şimdi Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. 

CEZAEVİ KOŞULLARI HASTA ETTİ 

Cezaevine 18 yaşında giren ve 28 yıldır Türkiye ve bölgedeki birçok cezaevinde bulunan Yusufoğlu, şuan 46 yaşında. 17 yıl önce Ülseratif Kolit (Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın ‘kolon mukozası’ iltihabidir. Mukozada iltihap ve kanayan yaralara ‘ülser’ yol açar) tanısı konulan Yusufoğlu’nun varis, bel fıtığı, mide rahatsızlığı ile uyku apnesi (uyku esnasında solunumun durması ve boğulma) gibi hastalıkları bulunuyor. Yusufoğlu’nun, Ülseratif Kolit hastalığının tedavisi için gerekli olan Salofalk ilacı “sadece büyükşehirlerde olduğu” gerekçesiyle verilmiyor. Ağrı’da tedavi olabileceği Gastroenteroloji bölümü olmaması nedeniyle Diyarbakır veya Van’a sevk edilmesi için yapılan başvurulara ise hiçbir yanıt verilmiyor. 

5 YILDIR GÖREMİYOR 

Anne Hatice Yusufoğlu, tedavisi engellendiği için durumu her geçen gün daha da kötüye giden oğlunun 16 Kasım 2021 tarihinde koronavirüse (Kovid-19) yakalandıktan sonra hastalıklarının ağırlaştığını söyledi. Hem rahatsızlıkları hem de ekonomik imkansızlıklardan dolayı oğlunu 5 yıldır göremediğini aktaran anne Yusufoğlu, “Yakın bir cezaevinde olsaydı görüşüne sık sık giderdim. Oğlum hasta ve hasta olan bir insan ailesinden uzakta yapamaz. Geçen yılın Kasım ayında virüse yakalandı ancak bundan bile haberim olmadı. 20 günlük bir karantina sürecinden sonra atlatmış. Anneler artık çocuklarına kavuşmalı. Bu dünyada her dinden, ırktan ve dilden insanın yaşamaya hakkı var. Her insan kimliğiyle, diliyle yaşamalıdır. Biz hak, hukuk ve adalet istiyoruz" dedi.

Oğlunun zor şart ve koşullarda mücadele ettiğini söyleyen anne Yusufoğlu, tedavi için gerekli olan Salofalk ilacının verilmediğini vurguladı. Oğlunun daha çocuk yaşlarda tutuklandığını anımsatan anne Yusufoğlu, şöyle devam etti: "Rıdvan, cezaevine girdikten sonra birçok hastalığa yakalandı. Oğlumun bir an önce bırakılmasını istiyorum. Tedavi olabileceği ve görüşüne gidebileceğimiz bir yere sevk edilmesini istiyoruz. 5 dakika da olsa oğlumu görseydim içim rahatlardı." 

MA / Zeynep Durgut