Güncel

Ekrem İmamoğlu İzmir'de Depremzedeleri ziyaret etti

Abone Ol

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim’de 6.6 büyüklüğünde depremle sarsılan İzmir’i, kurmaylarıyla birlikte ziyaret etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e “Geçmiş olsun” dileklerini ileten İmamoğlu, “Biz, İstanbul’a endeksleyerek görmeye çalıştık biraz da manzarayı. Zaten İstanbul açısından, her daim gündemimiz olan bir durum deprem. Bir bilim insanı da bu lafı kullandı, ben de öyle düşünüyorum; Türkiye’nin gerçekten bağımsızlık sorunudur İstanbul depremi. Hem ekonomik açıdan hem moral açısından hem canlı kaybı açısından bir bağımsızlık sorunudur" dedi.

İzmir'de yaşanan deprem felaketi sırasında korono tedavisi sürmekte olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün kurmaylarıyla birlikte bölgeyi ziyaret etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le İzmir Sanat Çalışma Ofisi’nde bir araya gelen İmamoğlu’na, İBB Sözcüsü ve Başkan Danışmanı Murat Ongun, Başkan Danışmanı Yiğit Duman, İBB Genel Sekreter Yardımcıları Mahir Polat, Gürkan Alpay, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Deprem Risk Yönetimi Daire Başkanı Tayfun Kahraman, İmar AŞ Genel Müdürü Onur Soytürk, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Emrah Şahan ile İBB Meclis üyeleri Tarık Balyalı, Fidan Aslan Eroğlu, Önder Turmuş eşlik etti.

İMAMOĞLU: ALLAH, BETERİNDEN KORUSUN

İmamoğlu, yaşanan deprem felaketi nedeniyle 'Geçmiş olsun' dileğinde bulunduğu Soyer’den, “Size de geçmiş olsun” yanıtını aldı. “Bugün teknik heyetimiz ve meclis üyelerimiz, ‘Beraber gözlem yapalım’ diye bana eşlik etmek istediler” diyen İmamoğlu, depremle ilgili gelişmeleri, Kovid-19 tedavisi gördüğü hastane odasından takip ettiğini belirtti. İmamoğlu, “Allah, beterinden korusun diyoruz. Güzel bir duamızdır; ama bunları da yaşamamak lazım aslında. Rahmet diliyoruz, bütün can kayıplarımıza. Hepimizin başı sağ olsun. Kurtulanlar bizi elbette mutlu etti; hele hele çocuklarımız çok mutlu etti” dedi.

SOYER’DEN İBB’YE TEŞEKKÜR

Dün, hastane ziyareti gerçekleştirdiğini aktaran Soyer de “Enkazdan kurtulan 5-6 tane çocuğumuz var. Çok şükür, hepsinin sağlığı gayet iyi. Enkazda 114 vefatımız var, 107 de canlı kurtardık. Neredeyse yarı yarıya. Enkazların toplanması da bitti” bilgilerini paylaştı. İBB’nin süreç içinde verdiği desteğe teşekkür ettiğini kaydeden Soyer, “İlk anda hem Genel Sekreter hem de Genel Sekreter Yardımcıları geldiler. Sağ olsunlar. En can alıcı noktalarda, en fazla nasıl faydalı olabilirsek diye büyük gayret ettiler” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU:HEPİMİZ EMRE AMADEYİZ

Tunç Soyer’in adından tekrar söz alan İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Biz dedik; ‘Başkan’ımız ne talimat veriyorsa, hepimiz emre amadeyiz.’ O bilinçle geldi hepsi. Bir yandan bizim için de önemli gözlemler yaptılar. Burada sıkı raporları var, arkadaşların. İzmir için olsa da biz, aslında biraz da İstanbul’a endeksleyerek görmeye çalıştık manzarayı. Zaten İstanbul açısından, her daim gündemimiz olan bir durum, deprem. Tabii ki İzmir için de önemli; ama İstanbul’da gerçekten tehdidi büyük bir iş bu. Bir bilim insanı da bu lafı kullandı, ben de öyle düşünüyorum; Türkiye’nin gerçekten bağımsızlık sorunudur, İstanbul depremi. Hem ekonomik açıdan hem moral açısından hem canlı kaybı açısından, bir bağımsızlık sorunudur. O denli sıkıntılı bir iştir.”

SOYER: İZMİR’İN BİLDİĞİMİZ FAYLARI KIRILMADI

Kendilerii için de benzer durumların geçerli olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer şunları dedi:
“Bu, İzmir depremi değil aslında. Yani İzmir’in bildiğimiz fayları kırılmadı. 70 kilometre ötede, Ege Denizi’nde bir fay kırıldı. Üstelik çoğu bilim insanının da bilmediği bir fay kırıldı. Buna rağmen bu kadar büyük bir hasarla karşı karşıya kaldık. İzmir’in karasında, bildiğimiz faylardan biri kırılsaydı bu şiddette, kim bilir ne büyük felaket olacaktı. Biz de bunu sadece bir uyarıcı depremi olarak alıyoruz. Bu, hepimiz için çok hayati bir mesele. Çok ucuz atlattık diye bakıyoruz.”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte kentte incelemelerde bulunduktan sonra depremin simge bebekleri Ayda ve Elif ile 16 yaşındaki İnci Okan’ı, aynı serviste bulunan odalarında ziyaret etti. İmamoğlu, “Şehirlerimizi, hızlıca seferberlik duygusu içerisinde, kimsenin burnunun kanamayacağı şekle getirmeliyiz. Bu ziyaretten, bu sorumluluğu ve bu duyguyu aldım ve öyle ayrılıyorum” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 6,6’lık depremin vurduğu İzmir’de, saha incelemelerinde bulundu. İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte ilk olarak Bayraklı İtfaiye İstasyonu’nu ziyaret etti ve deprem sonrasındaki çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti. İstasyon içerisinde faaliyet gösteren ve hem çalışanlar için hem de depremzede vatandaşlar için sıcak yemek çıkaran İBB Lojistik - Teknik ekibi ile de bir araya geldi. Çalışanlara sağlık dileyen İmamoğlu ve Soyer’in ikinci durağı, depremde yıkılan 4 binanın bulunduğu Mansuroğlu Mahallesi oldu. İmamoğlu, burada Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve mahalle muhtarı Yasemen Yavuzcezzar’dan yaşadıkları sorunlarla ilgili bilgi aldı. Mahalledeki hasarlı bir binanın yıkımını yerinde izleyen İmamoğlu, çevredeki vatandaşların sorunlarını dinledi.

AYDA’DAN İMAMOĞLU’NA ÇUBUK KRAKER

İmamoğlu’nun İzmir ziyaretindeki son durağı ise Bornova’daki Ege Üniversitesi Hastanesi oldu. İmamoğlu, enkaz altında saatlerce kalan ve arama kurtarma ekiplerinin insan üstü çabaları sonucu molozlar altından çıkarılan depremin simge çocuklarını hasta yataklarında ziyaret etti. İmamoğlu, ilk olarak 91 saat sonra enkaz altından çıkarılan 4 yaşındaki Ayda Gezgin’e ziyarette bulundu. Ayda ve ailesine geçmiş olsun dileklerini ileten İmamoğlu, minik depremzede ile bir süre konuştu. Ayda’nın İmamoğlu’na elindeki çubuk krakeri ikram etmesi renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu. İmamoğlu, daha sonra kendisini kurtaran İBB İtfaiyesi’nde çalışan onbaşı Muammer Çelik’in parmağını tutarak hayata bağlanan anla hafızalara kazınan, 65 saat sonra enkaz altından çıkarılan 3 yaşındaki Elif Perinçek’i ziyaret etti. İmamoğlu, son olarak, 17 saat enkaz altında kaldıktan sonra kurtarılan 16 yaşındaki İnci Okan’la buluştu. İmamoğlu, iyi dileklerini ilettiği mucize çocuklara, çeşitli hediyeler verdi.

İMAMOĞLU: “ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILAN ÇOCUKLARIMIZLA UMUT TAZELİYORUZ”

Hastane çıkışında açıklama yapan İmamoğlu, şunları söyledi: “Çocuklarımızı ziyaret ettik. Çocuklar; geleceğimiz, umudumuz. Bu tür zor koşullarda en fazla etkilenenler de aslında çocuklarımız oluyor. Burada enkaz altından çıkarılan çocuklarımızla umut tazeliyoruz. Çünkü onların çok şey başaracağını hissediyoruz. Allah, onları korusun. Başta çocuklar olmak üzere, gerçekten topluma sorumluluğumuz büyük. Hiçbir afette, kimsenin burnunun kanamadığı bir ülke var etmeliyiz. Şehirlerimizi, hızlıca seferberlik duygusu içerisinde, kimsenin burnunun kanamayacağı şekle getirmeliyiz. Bu ziyaretten, bu sorumluluğu ve bu duyguyu aldım ve öyle ayrılıyorum. Durumları ve sağlıkları çok iyi. Bu anlamda da bütün doktorlarımıza, bu güzide kurumumuzun bütün sağlık çalışanlarına da minnet duyuyoruz, teşekkür ediyoruz.”