Güncel

'Dünyanın en pahalı Cumhurbaşkanı bizde' paylaşımına hapis cezası

Abone Ol

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak göreve başladığı 2014 yılından beri Türk Ceza Kanunu 299’uncu maddesindeki "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla Türkiye'de binlerce kişi hakkında dava açıldı. Vezir Emeç isimli kişi sosyal medya hesabında "Benzini boş verin dünyanın en pahalı Cumhurbaşkanı bizde" cümlesini paylaştığı gerekçesiyle "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla hakkında Siirt Emniyet Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı. Baykan Asliye Ceza Mahkemesi tarafından aynı soruşturma kapsamında açılan davada Emeç'e 2 yıl 4 ay hapis cezası verildi. 

İSRAFI ELEŞTİRDİ CEZA ALDI

Mezopotamya Ajansı'ndan Cemil Uğur'un haberine göre;Kararı değerlendiren Emeç'in avukatı İsmet Eker, Cumhurbaşkanı'na hakaret davalarında mahkemelerin baskı altında olduğu ve bu kararlardan dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tarafından Türkiye tazminata mahkum kalacağını söyledi. Müvekkillinin yaptığı paylaşımın yapılan israfı eleştirmek olduğunu söyleyen Eker, “Baykan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası açılıyor. Biz ilk bu iddianameyi gördüğümüzde savcılık bir hata yapmıştır, diye değerlendirdik. Buradan ceza çıkacağına küçük bir ihtimal dahi vermedik. Çünkü hakaret unsuru taşıyan hiçbir şey yok. İddianamede neden hakaret sayıldığı bile belirtilmiyor” diye konuştu.

‘HAKİMİN BU KARARI VERMESİNİ BEKLEMİYORDUM’

Mahkemeye AİHM’in daha önce hak ihlali olarak verdiği kararı sunduklarını belirten Eker, “AİHM, Fransa Cumhurbaşkanı için açılan“Defol git, salak herif” pankartı ağır eleştiri kapsamına alarak cezadan dolayı Fransa’ya hak ihlali kararı verdi. Ya da bir belediye başkanı için ‘soyguncu belediye başkanı’ diyerek düşüncesi açıklamayı ağır eleştiri olarak değerlendirdi. Ne yazık ki bizde ağır eleştiri diye bir şey yok. Mahkemede, 'dünyanın en fazla hakaret davası açılan Cumhurbaşkanı bizde' dedik. Ama bu bir eleştiri ve tespittir. Hukuk fakültesi bitirmiş bir hakimin bu kararı vermesi beklemiyordum ama maalesef verdi” dedi.

‘AİHM İHLAL KARARI VERECEKTİR’

Cumhurbaşkanı hakaret davasında beraat kararı veren 25 yıllık bir hakimin sürgün edilmesiyle birlikte hakimlerin bu davalarda baskı olduğunu söyleyen Eker, “Müvekkilimin yaptığı paylaşım eleştiri kapsamında bile sayılmayacak bir paylaşım. Bunun soruşturma açılması bile konu edilmemesi gerekiyordu. Hakim, AİHM’in verdiği kararları okumadan ve değerlendirme yapmadan adeta hukuku katlederek bir karar verdi” ifadelerinde bulundu. 

Verilen kararın bozulması için istinaf yoluna gideceklerini belirten Eker, “Umarım bozulur ve bu yanlış karardan dönülür. İddianame hazırlanmaması gerekirken bu aşamaya geldik. Ama AİHM’e gittiğimizde kesin bir ihlal kararı verilecektir. Ülkemizi bu hale getirmenin kimsenin hakkı yoktur” diye vurguladı.