Güncel

Deniz Poyraz davası: Gerçek faillerin peşindeyiz

Abone Ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına yönelik saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin davanın ilk duruşması İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti avukatların beyanlarını almadan ara kararını açıklayarak duruşmayı 24 Ocak tarihine erteledi.

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, yaşanan katliamın bir kentin kardeşliğine ve yaşam hakkına saldırı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin dört bir yanından baro başkanları, siyasi parti ve hak örgütlerinin bu saldırının münferit olmadığında birleştiklerini ifade den Yücel, “Bu saldırı halkların arasına nefret dilini sokmaya çalışan bir saldırının ürünüydü. Duruşma sırasında, davaya katılım taleplerinin sırası geldiğinde katil aynı saldırganlığını mahkeme salonunda da sergiledi. Bir sonraki duruşmada o eli tutanı ve onları yetiştirenlerin peşindeyiz. Sorumluların gerçekten yargı karşısına çıkması için mücadele ediyoruz” dedi.

‘DAVA SAHİPSİZ DEĞİL’

Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, bugün görülen duruşmada katilin pişkinliğinin katliamın arkasındaki güçleri gösterdiğini söyledi. Katilin tek başınaymış gibi gösterilmek istendiğine dikkati çeken Beştaş, “Ama bunun organize olduğunu, amaçlarının halkları birbirine düşürmek ve Kürt düşmanlığını her yere yaymak olduğunu biliyoruz. Bugün Bursa’dan Diyarbakır’a kadar baro başkanları duruşmaya gelerek duruşmanın böyle gitmeyeceğini ortaya koydu. Katil kötü yakalandı. Otel ve telefon kayıtları Gencer’in özel bir katil olduğunu meydana çıkardı. İlk defa bir parti içine girerek siyasi bir cinayet işlendi. Bu kolluk kapıdayken yaşandı. Dava sahipsiz kalmayacak. Mücadeleye devam” diye konuştu. 

İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de, bölgeden 14 baro başkanının geldiğini belirtti. Davaya neden geldiklerini izah etme şanslarının olmadığını aktaran Eren, “Yine geleceğiz. Siyasi soruşturmaları anlatacaktık. Demokratik sisteme saldırı olduğunu biliyoruz. Kutuplaşma amacı güden ırkçı saldırılar birbirinden bağımsız değil. Baroların temel görevi olan hukuk üstünlüğü ve insan hakları mücadelesini sürdüreceğiz. Bu saldırı siyasi partinin içine girerek kaos amaçlı saldırı. Apar topar kapatılmak istenmesi bile bunu gösteriyor. Katliamın arkasındaki kamu gücünü ortaya çıkarmak için mücadelemizi devam ettireceğiz” diye konuştu.

Eren’in ardından Muş ve Kars barolarının başkanları da birer konuşma yaptı.