Güncel

Av. Uçar’dan ‘yakalanan IŞİD’li’ açıklaması: Neden şimdiye kadar yakalanmadı?

Abone Ol

 İçişleri Bakanlığı, Suruç ve Sultanahmet saldırılarının patlayıcılarını temin eden IŞİD'linin yakalandığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 10 Alman vatandaşının hayatını kaybettiği Sultanahmet ve 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden IŞİD mensubu Azzo Halaf Süleyman'ın Urfa'da yakalandığı belirtildi.

Açıklamada, "2016 yılında 10 Alman vatandaşının hayatını kaybettiği Sultanahmet ve 2015 yılında 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden ve Türkiye’ye getirilmesini sağlayan DEAŞ örgüt mensubu Azzo Halaf Süleyman EL AGGAL, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ve MİT Bölge Daire Başkanlığı’nın ortak operasyonuyla Şanlıurfa’da yakalandı" denildi. 

Yakalandığı iddia edilen kişinin Türkiye'de görülen IŞİD davalarında adının geçmemesi dikkat çekiyor. Suruç katliamının avukatlarından Sezin Uçar, "Bu kadar bilinen bir isim şimdiye kadar neden yakalanmadı?" diye sordu.

YAKALANAN IŞİD MENSUBUNUN ADI HİÇBİR DOSYADA GEÇMİYOR

Artı Gerçek'e açıklamalarda bulunan Av. Sezin Uçar, yakalandığı açıklanan ismin daha önce bir dosyada adı geçmediğinin altınız çizdi. 'Patlayıcıları temin ettiğine kadar bilinen bir isim neden kamuoyundan gizli tutuldu ve yargılanması yapılmadı?' diye soran Uçar, şu açıklamalarda bulundu:

"Yakalandığı açıklanan kişinin Suruç katliamına yönelik hiçbir dosyada adı bile geçmiyor ama devlet bu kişinin patlayıcı temin ettiğini biliyor. Peki, bu kadar bilinen bir isim şimdiye kadar neden yakalanmadı? Yakalanmayı bir kenara bırakalım yargılanması bile sağlanamadı."

'KATLİAMIN TÜM FAİLLERİ ARAŞTIRILSIN TALEBİMİZ ISRARLA REDDEDİLDİ'

Suruç davasında sadece 3 kişinin adının geçtiğinin altını çizen Uçar, katliamın faillerinin araştırılma taleplerinin ısrarla reddedildiğini açıkladı. Uçar, şöyle devam etti:

"Katliamın tüm failleri araştırılsın demiştik, bu taleplerimiz ısrarla reddedildi. Bugün ise bahsi geçen ismin yakalandığı söyleniyor madem bu isim patlayıcıları temin eden kişiydi ve bu kadar bilinen bir isimdi neden hakkında soruşturma yapılması engellendi. Neden kamuoyundan gizli tutuldu ve biz bu ismi ilk kez duyuyoruz? Dava dosyasında sadece 3 kişinin adı geçiyor. Biz biliyoruz bu katliamı sadece 3 kiş yapmadı. Mahkeme ısrarla yargılamayı genişletmek istemedi. Fakat bugün hiçbir dosyada adı geçmeyen birini yakaladık diyorlar, anlamış değiliz."

NE OLMUŞTU?

2015 yılında Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) öncülüğünde Kobane'ye insani yardım götürmek için Suruç'a gidenlere yönelik IŞİD saldırısında yönelik 33 kişi hayatını kaybetmişti. Katliamın ardından açılan davada tutuklu yargılanan tek sanık, 10 Ekim Ankara katliamı davasının da sanığı olan Yakup Şahin. Davada, katliamın kilit isimlerinden biri olarak görülen Abdullah Ömer Aslan'a takipsizlik kararı verilirken, bir sonraki duruşma 9 Şubat 2021 tarihinde görülecek.