Güncel

Ankara Baro Başkanı Sağkan: Baro başkanlarının direnişi kazandı

Abone Ol

Türkiye’nin her yerinden Ankara’ya “Savunma Yürüyüşü” yapan baro başkanları Eskişehir yolunda Ankara girişinde eylemleri engellendi. 26 saatlik bekleyiş sonrasında baro başkanları oturma eylemi yaptıkları yerden Ankara girişine kadar 200 metrelik sembolik yürüyüş yaptı.

Yürüyüş öncesi konuşan CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Biz bu süreci başından beri takip ediyoruz. İstismar edilmemesi için dün bilerek onların bilgisinde buraya gelemedik ama bugün farklı bir tablo var. Baro başkanları yürümek istiyor. Hangi gerekçeyle bu anayasal hak engellenebilinir. Bu kadar korkuyorsunuz. Baro başkanları başkentlerine gidemediler. Niye buradalar mesleklerini savunmak için buradalar. Hangi partide olursak olalım destek vermek zorundayız. Adalet Bakanı ile konuştuk gereğinin yapılmasını istedik. Anayasa devleti değil miyiz? Baro başkanları mutlaka ama mutlaka yürümeli onlar adalet için yürüyor bundan kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerinde bulundu.

SLOGANLARLA YÜRÜDÜLER

CHP heyetinin ziyareti ardından baro başkanları geçti. Polisler tarafından güvenlik koridoru oluşturulurken, baroların koridorda yürümesine izin verildi. Gazeteciler için bariyerli bir alan oluşturmasına tepki gösteren basın çalışanları da polis koridorunun da dışında çekim yapmalarına izin verildi. Temsili olarak 200 metre yürüyüş boyunca baro başkanları “Savunma susmadı, susmayacak” sloganları ve zafer işaretleriyle yürüdü. 

POLİS FOSEPTİK ÇUKURUNA DÜŞTÜ

Hukukçuların yürüyüşünü takip eden basın çalışanları sık sık polis tarafından engellenirken kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada görüntü almaları engellenen gazeteciler polis barikatını aştı. Bir polis gazetecileri engellemeye çalışırken, inşaat alanında foseptik çukuruna düştü. Kendi kendine düşen polis gazetecilerin üzerine yürüdü. Diğer polislerin engellemesiyle gerginlik sona erdi. Hukukçuların yürüyüşü boyunca gazetecilerin görüntü alması engellendi.

ANITKABİR ZİYARETİ

Hukukçular yürüyüş ardından Ankara Barosu araçlarıyla Anıtkabir’e gitti. Anıtkabir ziyareti ardından anı fotoğrafı çekildi. Baro başkanlarının Anıtkabir’de de açıklama yapmasına izin verilmedi. Anıtkabir etrafından polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Ziyaret ardından gazetecilere açıklamada bulunan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Bugün savunma adına bir tarih yaşanmıştır. Savunma yürüyüşü ülkenin başkentinde taçlandı” dedi.

Türkiye’nin her yerinden gelen baro başkanlarının hiçbir müdahaleye maruz kalmadan geldiğini ancak Ankara girişinde ise bir utanç yaşatıldığını kaydeden Sağkan, “Bir avukat olarak bu yaşananlardan dolayı utanç yaşıyorum. Baroları yüksek bir coşku ile karşılaşmamız gerekirken şiddet ile karşıladık. Ama baro başkanları buna karşı direndiler” diye belirtti.

‘SAVUNMANIN ONURU KURTULDU’

Baro başkanlarının yürütülmemesine ilişkin yazılı bir karar olmadığına dikkat çeken Sağkan, şunları söyledi: “Defakto bir uygulama ile ‘sizi yürütmeyiz’ dediler. Şiddete uğradık, yağmurda ıslandık, battaniye vermediler, koltuk, çay vermediler. İnsani değerlerden uzak bir 24 saat yaşadık. Bir insana bu şekilde bir tavır gösterilmesinden dolayı utanç duyduk. Bir kaç saat sürecek bir eylem bir günden fazla sürdü, dünya bunu duydu. Bunun sebebi biz değildik, polislerdi. Bize destek veren meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum insan onuru onlar sayesinde tekrar kurtuldu.”

Bir gazetecinin yürüyüşe nasıl izin verildiğine dair sorusuna Sağkan, baro başkanlarının kararlılıkları sonucu yürüyüşün devam ettiğini söyledi. Sağkan, “Biz eğer bu uygulamaya suç duyurusunda bulunmayacaksak ne ye bulunacağız. Tabi ki suç duyurusunda bulunacağız ve sonuna kadar da takipçisi olacağız” dedi.

FEYZİOĞLU’NA YANIT

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Metin Feyzioğlu’nun dün Anıtkabir’de verdiği fotoğrafına ilişkin Sağkan, “Sayın Feyzioğlu’nun uzun zamandır insan haklarını savunmaktan uzaklaştığını ve bunun karşısında olduğunu görüyorduk. Dün meslektaşları darp edilirken, arkadaşları yerde sürüklenirken yanlarında olmamış bir barolar birliği başkanı ile karşı karşıya kaldık. Bugün gördüğümüz baro başkanları zordayken gelmeyip olay çözüldükten sonra gelen bir baro başkanının tavrı ile karşı karşıya kaldık. Bunu kabul etmiyoruz onu vicdanı ile baş başa bırakıyoruz” açıklaması yaptı.

Sağkan, barolara dair çıkarılmak istenen yasaya dair eylem planlamasını kamuoyuyla önümüzdeki günlerde paylaşacaklarını söyledi.