Güncel

Anayasa hukukçuları: Gergerlioğlu kararında ihlal kararı verilmeli

Abone Ol

Paylaştığı bir haber nedeniyle hakkında “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla verilen 2 yıl 3 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından vekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurunun sonucunu bekliyor. Gergerlioğlu’nun Yargıtay kararına ilişkin bireysel başvurusunun yanı sıra Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik verilen kararın iptali için AYM’ye başvurdu. Meclis’te başlattığı “Adalet nöbetini” HDP Genel Merkezi’nde sürdüren Gergerlioğlu, AYM’nin vereceği karara kadar nöbetini sürdürmekte kararlı.

Gözler, AYM’nin Gergerlioğlu hakkında vereceği karardayken Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Anayasa hukukçuları  “hak ihlali” kararının verilmesini bekliyor.

Anayasa Hukukçusu Dr. Dinçer Demirkent, Yargıtay’ın Gergerlioğlu hakkında verdiği kararın Anayasa’nın yasama dokunulmazlığı getiren 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasında bulunan “Seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14’üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır” şeklindeki hükme dayandığını belirtti. Demirkent, 14’üncü maddeye dair şunları söyledi: “Anayasa’nın 14 maddesindeki durumuna’ diye bir ifade var. Bu durumların içerisinde nelerin girdiğine ilişkin de bir tarif yok. Anayasa’nın 83. maddesinde tanımlanan dokunulmazlık, milletvekillerinin özgürce hareket etmesi için bağımsız olarak yasamayı yapma işlemini yerine getirebilmesi için temel şarttır. 14’üncü maddenin böyle yorumlanması öncelikle yasama dokunulmazlığını ortadan kaldıran bir durum.” 

‘MECLİS BAŞKANI KARARI OKUMAYABİLİRDİ’

Yargıtay’ın verdiği kararda dayanak olarak gösterdiği maddenin yürütme diktatörlüğüne yol açabilecek bir düzenek haline geldiğini vurgulayan Demirkent, “Yargıtay tarafından Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen cezanın nedeni belli. Twitter’da yaptığı bir haber paylaşımı. Yargılamanın durdurulması gerekirken Yargıtay tarafından 14. madde kapsamında görülerek verilen karar Meclis’e geldi” dedi. Demirkent, kararın Meclis’e geldikten sonrası için ise şunları söyledi: “Karar yasamaya yani Meclis’e geldiğinde Meclis başkanı Anayasa’nın dokunulmazlığa ilişkin kanun hükümlerini, Anayasa’yı koruma görevini yerine getirerek kararı okumayabilirdi. Anayasa’yı koruma görevi Meclis başkanının sorumluluğundaydı. Meclis başkanı ise düşürülme sonucuna yol açacak bir işlemi yapmış oldu. Oysaki daha önce böyle bir durumda Meclis başkanın kararı okumayarak milletvekilliği düşürülmediği örnekler var.” 

‘AYM’DEN İHLAL KARARI ÇIKACAKTIR’

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin Anayasa aykırı bir şekilde gerçekleştiğine dikkati çeken Demirkent, “Tamamen hukuksuz. Hukukun; bir tür cezalandırma, parlamentoyu işlevsizleştirme ve bir yönüyle de siyasi bir partiye yönelebilecek baskının parçası olarak kullanıldığını görmek lazım. Verilen karar aynı zamanda Gergerlioğlu’nun insan hakları savunuculuğu alanında yaptığı faaliyetlerin bir sonucu olarak da görmek lazım. AYM’nin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin başvuruda umuyorum ki ihlal kararı çıkacaktır. Yargıtay kararına ilişkin başvuruda da yine AYM’nin dokunulmazlığın işlevi bakımından uygun bir karar vereceğini beklemek gerekiyor” diye konuştu.  

‘ANAYASA’YA AYKIRI’

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun ise, “Gergerlioğlu’nun durumu tamamen CHP milletvekili Enis Berberoğlu’na benziyor. Her ikisinde de dokunulmazlık yeniden kaldırılmadan yargılamaya devam edildi. Bu durum Anayasa’ya aykırı. Berberoğlu’nda AYM’nin kararı ile bu hukuksuzluk telafi edildi. Burada Meclis başkanına düşen AYM’ye yapılan başvuru sonucu beklemekti. Bunu yapmadı nedense. Oysa Berberoğlu’yla tıpa tıp aynı bir durum var. AYM’nin Berberoğlu’na ilişkin ne karar verdiyse ona tıpa tıp uyan bir durumda Gergerlioğlu için de aynı kararı vermesini bekliyoruz” diye belirtti.  

MA / Zemo Ağgöz