Güncel

100 aydır dinmeyen acı

Abone Ol

Roboski İçin Adalet Girişimi, 19’u çocuk 34 sivil insanın katledildiği Roboski Katliamı’nın 100’üncü ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube’de açıklama yaptı. Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kitlesel katılımın olmadığı açıklamaya, girişim üyesi Tanju Gündüzalp ve İHD Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen katıldı.

‘ADALET ARAYIŞIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ’

Çevirmen, “Adalet arayan sivil kuruluş ve aileler olarak 8 yıldır mücadelemiz devam ediyor. Ne yazık ki koronavirüsten kaynaklı açık alanlarda açıklama yapamıyoruz. Roboski katliamının üzerinden geçen onca zamana karşı ne iç ne de dış hukukta ne yazık ki adalet sağlamış değiliz ama bu adalet arayışımızı kesintiye uğratacak bir olgu değil bu nedenle sürekli kesintisiz olarak adalet arayışımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

MECLİS SAKLADI YARGI AKLADI

Katliamın yüzüncü ayı için hazırlanan basın metnini okuyan girişim üyesi Tanju Gündüzalp, “100 aydır dinmeyen bu acıyla; bir köy, bir halk, bir toplum, bir ülke hep birlikte adaleti arıyor… O geceden bugüne geçen 435 haftada, hukuk kayıp, adalet kaçak, herkes suspus... Katliamın ardından geçen 3 bin 44 gün ve adalet hala yok, yok, yok... Meclis komisyon kurdu ve sakladı, yargı ise akladı” diye belirtti.

Devletlerin güvenlik için silah ve savaşlara ayırdıkları imkânlara dikkati çeken Gündüzalp, “İnsanlığa, toplumlara ve doğaya eşit, sağlıklı, sosyal ve adaletli bir yaşam yaratmaya kullanılması için mücadele zorunluluğumuz daha da büyümüştür. İnsanlık ve devletler kendi geçmişleri ile yüzleşmeli, ders çıkarmalı ve geleceği buradan yeniden kurabilmelidir” ifadelerini kullandı.

Gündüzalp, “Yeni insanlık utançlarını engellemek, üzerinden 100 ay geçmiş dinmeyen bir acı olan Roboski katliamı ve onun gibi tüm yaşatılanların sorumlularının ortaya çıkarılmasıyla mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.