Meksika’nın Puebla eyaletindeki Tehuacan kentinde devam eden kazılar sırasında, Aztek mitolojisinde ölümün, bereketin, doğurganlığın ve tarım tanrısı olan Xipe Totec’e adanan ilk tapınağın bulunduğu açıklandı. Tapınakta yapılan kazı çalışmaları sırasında uzmanlar, Xipe Totec’in tasvir edildiği taş heykeller de buldu.

Meksikalı uzmanlar, kolonyal dönem öncesi, ölümün, bereketin, doğurganlığın ve tarım tanrısı olan Xipe Totec’e adanan ve içerisinde tanrının derisi yüzülmüş bir insan olarak tasvir edildiği taş heykellerin bulunduğu bir tapınak keşfetti.

TAPINAK TEHUACAN KENTİNDE DEVAM EDEN KAZILAR SIRASINDA BULUNDU

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tapınağın Puebla eyaletindeki Popoloca olarak bilinen yerli bir etnik grubun yaşadığı Tehuacan kentinde devam eden kazılarda sırasında bulunduğunu açıkladı.

Açıklamada ayrıca “Uzmanlar, 2 adet kafatası benzeri taş oymalar ve Aztek mitolojisinde ölümün, bereketin, doğurganlığın ve tarım tanrısı olan Xipe Totec’in tasvir edildiği bir vücut şekli verilen bir taş blok buldular. Tanrı heykelinde ayrıca üzerinden kurban edilen bir kişiye ait olduğu düşünülen bir deri parçasının sarktığı bir kol da bulundu” ifadelerine yer verildi.

DİN ADAMLARI, KURBAN EDİLEN KİŞİLERİN DERİLERİNİ YÜZÜYOR, DAHA SONRA VÜCUTLARINA GİYİYORLARDI

İbadet ritüeli gereği, din adamları, önce kurban edilenlerin derilerini yüzüyor ve sonrasında o derileri giyerek Xipe Totec’e tapınıyorlardı.

Popolocas uygarlığının MS 1000 yılı ile MS 1260 yılları arasında inşa ettiği Xipe Totec’e adanan tapınak, daha sonra Aztekler tarafından ele geçirilmişti.

Her ne kadar tanrı tasviri diğer kültürlerde bulunsa da bir tanrıya adanan bütün bir tapınakla daha önce karşılaşılmamıştı. Uzmanlar bu bakımdan tapınağın keşfinin oldukça önemli olduğu görüşünde.

Antik dönem hikayelerindeki ritüellere göre, Xipe Totec’e kurban edilen kişiler bir platformda gladyatör tarzı bir dövüşle ya da okla vurularak öldürülüyor, daha sonra başka bir alana alınarak derileri yüzülüyordu.

Tasvir edilen ritüel ile Tehuacan kentinde bulunan tapınağın yerleşimi benzerlik gösterdiği belirtildi.(sputnik)