Kazakistan Bilişim ve İletişim Bakanı geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Antropologlar, höyüğün 17-18 yaşlarında ve yaklaşık 165-170 cm boylarında genç bir erkeğin mezarı olduğunu söylüyor. Ölüyle birlikte gömülen tüm nesneler ölünün giysilerini ve görünümünü gözümüze canlandırmamıza olanak tanıyacak şekilde iyi korunmuş.

Bu genç adam gömülürken adeta altına sarmalanmış, zira tüm giysileri altın boncuklarla bezeli. Ayrıca, boynunda asil soydan olduğunu işaret eden altından kocaman bir torkla ve yanında yine altından bir ok kılıfı ve onun içinde bir hançerle gömülmüş” diyor.

C: Kazinform

Araştırma ekibine liderlik eden arkeolog Zeinolla Samashev’e göre, mezarı incelemek için daha çok şey yapılması gerekiyor. Samashev konuya ilişkin, “Genç adamın kafatasından yola çıkarak bir yüz rekonstrüksiyonu yapacağız, insanların o dönemlerde nasıl bir çevrede yaşadığını anlayabilmek, ayrıca gündelik yaşamlarına ve alışkanlıklarına dair bir şeyler öğrenebilmek için kemiklerden DNA alacağız” diyor. 

Moskova Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü’nden konuk antropolog Yegor Kitov’un kanısı bedenin mumyalandığı yönünde. Kitov kanısını “Buluntular ve höyüğün büyüklüğü içine gömülen bu genç adamın yüksek bir sosyal statüye sahip olduğunu gösteriyor. Bedeni uzaklardan onunla veda etmeye gelenlere zaman tanımak için mumyalanmış” diyerek destekliyor.

C: Kazinform

Yetkililer geçtiğimiz üç yıl boyunca gün yüzüne çıkarılan eşsiz eserleri Doğu Kazakistan’daki yeni bir müzede sergilemeyi planlıyor. Doğu Kazakistan bölgesel yönetimi başkanı Danial Akhmentov, “Buluntular 8. yüzyılda altın mücevher üretiminde yüksek seviye bir teknolojik gelişme olduğunu gösteriyor bu da o dönemde yüksek bir medeniyet seviyesine ulaşıldığının göstergesi” diyor.