Yaklaşık 57.000 yıl önce yaşadığı düşünülen ve Kanada’daki donmuş toprakta mükemmel bir şekilde korunmuş olarak bulunan bir kurt yavrusu, araştırmacılara yaşamı ve türlerin ekolojisi hakkında zengin bilgiler sağladı.

Mumyalaşmış yavru, 2016 yılında bir altın madencisi tarafından Kanada’nın Yukon kentinde çözülen donmuş toprakta bulundu. Ardından analiz için Iowa’daki Des Moines Üniversitesi’nden Julie Meachen ve ekibine teslim edildi. Dondurucu sıcaklıklar, ölü bir hayvanın organlarını ve dokusunu mumyalayarak koruyabilir.

Meachen, “Daha önce hiç bu kadar iyi korunmuş bir mumya görmemiştim” diyor. “Adeta Ay’ın üzerinde yürüyor gibi hissettim ve üzerinde çalışmam istendiğinde çok heyecanlandım.”

Mumyanın dudakları sanki hırlar gibi geriye çekilmiş. 

Mumyanın kürkü, organları ve kemikleri iyi korunmuştu. Araştırmacılar, yavrunun dişi olduğunu ve 700 gramın biraz altında olduğunu buldular. Öldüğünde yedi haftalık olduğunu tahmin ediyorlar, aynı yaşta çoğu modern kurt, annelerinden bağımsız hale geliyor. Yavruya, yerel bir dil olan Hän dilinde “kurt” anlamına gelen Zhùr adı verildi.

Araştırmacılar, yavrunun 57.000 yıl önce, Kutup ve dağ buzullarının Dünya genelinde geniş olduğu bir dönemde, Son Buzul Dönemi’nde yaşadığını belirlemek için DNA analizi ve karbon tarihleme kullandı. 

Meachen, bu dönemdeki kurtların tipik olarak misk öküzü ve karibu yediklerini söylüyor, ancak araştırmacılar Zhùr’un diyetini analiz ettiklerinde, çoğunlukla balık, özellikle de somondan oluştuğunu buldular. Bu durum, yavru ve annesinin kısa yaşamı boyunca nehirlerde avlandığını gösteriyor. Bu davranış, yaz aylarında o bölgedeki modern kurtlarda hala görülüyor.

57.000 yaşındaki kurt yavrusu örneği, Kanada’nın Yukon Bölgesi’nde bulundu. Kurt anlamına gelen Zhur adını aldı. 

Ekip, Zhùr’un genomunun, tüm modern gri kurtların (Canis lupus) ortak atası olduğu düşünülen eski bir türle bağlantıları olduğunu buldu.

Zhùr’un bu kadar genç yaşta nasıl öldüğü de bir muamma. Meachen, “Açlıktan öldüğüne dair hiçbir kanıt yok ve vücudunda fiziksel bir hasar yok” diyor. Bunun yerine, yuvanın girişi çöktüğünde annesi ve kardeşleri kaçarken, yavrunun inine gömüldüğünü ileri sürüyor.

Bunun gibi mumyaların keşifleri geçmişi incelemek için harika kaynaklar olsa da Meachen, bu tür bulguların ancak dünyanın iklim değişikliğinden ısınırken permafrostun erimesi nedeniyle mümkün olduğunu söylüyor. “Bu iki ucu keskin bir kılıç” diyor.(Arkeofili)