Ev İçin Banka Kredisi: Çoğunluğun yapmakta olduğu gibi, ev alırken finansman sağlamak adına banka kredilerine başvurulur. Banka kredileri kişilerin almak istedikleri yüksek maliyetli ev, araba ve arsalara kredi imkanı sunmaktadır. Ev kredisi almak isteyen kişilerin diğer kredilerde istenenden daha fazla teminat sunmaları gerekmektedir.

Bankalar, ev kredilerinde yüksek tutarlarda paralar vermekte ve bu paraların faiziyle birlikte geri gelmediği durumlarda zarara uğramaktadırlar. Bu gibi ihtimallerden kaçınmak isteyen bankalar da kişilerde ve alacakları evlerde daha detaylı inceleme yaparlar ve incelemeler sonunda olumlu bir izlenim yakalarlarsa kredi başvurusuna onay verirler

Gelir Dışında Bankaların Ev Kredisi İçin Dikkat Ettiği Hususlar


Kişilerin sahip oldukları düzenli gelirler, tüm kredilerde ana şart olduğu gibi ev kredilerinde de aranan şartlardan biridir fakat tek başına yeterli olmamaktadır. Aşağıda, bankalar tarafından hangi evlere kredi onayı verildiği tüm detaylarıyla anlatılmaktadır.

Kat İttifakı: Öncelikle almak istenen evlerin kat irtifakı ya da başka bir deyişle kat mülkiyeti olup olmadığına bakılacaktır. Kat irtifakı, evin inşa edilmiş ya da edilmekte olduğu arazinin üzerindeki dairelere ait olan hisse senetleridir.

Banka ev kredilerinde, kredi borcu bitinceye kadar evin mülkiyetini üzerinde taşımaktadır. Kişiler, bankaya olan borçları bittikten sonra evlerinin mülkiyetini kendi üzerilerine alabilmektedirler. Kat irtifakının olmasının önemli nedeni tapu işlemlerinde bir aksaklık yaşanmasının istenmemesidir.

Aynı zamanda almak istenen evlerin müstakil ya da villa tarzı bağımsız evlerse üzerinde bulunduğu arsaların tapusu da irtifak belgesi yerine kabul görecektir.

İskan: Evin iskanının alınmış olması da bankanın ev kredisine onay vermesi açısından öneme sahiptir. Evin kat irtifakının olduğu durumlarda kat mülkiyeti yoksa evin iskanının alınmış olup olmadığı araştırılmalıdır. Bunun için evin sınırları içerisinde olduğu belediyeye başvurarak buradan bilgi alınabilir.

Tapu: Kredi verilecek olan evle tapuda gözüken evin aynı olması da bankaların ev kredilerine onay vermeleri açısından önem taşımaktadır. Kişilere örnek evler gösterilip bu evlere benzer olanların satılmasıyla tapu numarası ve örnek ev numarası arasında çelişkiler doğacaktır. Kişilerin bakıp beğendiği evlerle tapuda gözüken evlerin numaralarının aynı olduğuna dikkat edilmelidir.

Ev kredisi verecek bankanın dikkatle incelediği konulardan biri de evin tapu bilgileridir. Tapuda evin bilgilerinin tamamının açık ve detaylı şekilde yazıyor olması gerekmektedir. Almak istenen evlerin yaşları da kredi onayının verilmesi ya da verilmemesi üzerinde oldukça etkilidir.

Bankalar, çok eski evler için istenen kredilerde çok eli açık davranmayacaklardır. Bunun yerine yeni evler için yapılan ev kredisi başvurularında başvurunun onaylanma şansı daha yüksek olmaktadır.

Evlerin Proje Durumunda Olması: Aynı zamanda proje olarak hazırlanmakta olan evler için de ev kredisi başvurusunda bulunulabilmektedir. Kredinin alınması için projenin bitmiş ve evin oturulabilir olması, banka tarafından aranan şartlar arasında değildir. Bu tür ev kredilerinin onay alması için de bankanın inşaat şirketiyle daha önceden anlaşması olması gerekmektedir. Banka, söz konusu ev için güvendiği bir inşaat şirketiyle çalışmak isteyecektir.