Gamma knife ile tedavi nasıl yapılır?

Öncelikle tedavi için gerekli koordinatların oluşturulabilmesi ve işlem esnasında hareketin engellenmesi için stereotaktik çerçeve hastanın başına sabitlenir. Bu, tedavinin doğru olarak yapılabilmesi ve radyasyonun tam olarak gereken yere verilebilmesi için hayati önem taşır. Hastaya stereotaktik çerçevenin uygulanması ile tümörün yeri tam olarak saptanırken, hastanın da cihazın içinde gereken pozisyonda tutulması sağlanır.

Hastaya stereotaktik çerçevenin takılması yaklaşık 10 dakikada gerçekleşir. Bu işlem sırasında çerçevenin kafaya yerleştirildiği bölgelere lokal anestezi uygulanır. İşlem esnasında hasta geçici bir basınç hissi dışında ağrı hissetmez.

Stereotaktik çerçeveden sonra sıra görüntü almaya gelir. Hastalıklı alanın görüntüsü alındıktan sonra gerekli doz planlamasının ardından tedaviye başlanır. Çerçevede gereken pozisyon alınır, hasta cihaza yerleştirilip mümkün olduğunca rahat ettirilir. Yapılacak işlemler kendisine anlatılır. Daha sonra  ışın tedavisine başlanır. Her bir ışın gerekli sürede doğru yere verildikten sonra hasta cihazdan çıkartılır, çerçevesi alınır ve serviste izleme alınır.

Hastanemizdekullanılmakta olan en güncel teknoloji son cihaz sayesinde uygun hasta ve hastalıklarda hastanın başına stereotaktik çerçeve uygulanmadan, maske yöntemi ile de tedavi yapılabilmektedir. Hangi hastada maske ya da çerçevenin kullanılacağı uzman hekim tarafından belirlenir.

Gamma knife ile hangi tip beyin tümörleri tedavi edilebilir?

Gamma knife ile hem iyi huylu beyin tümörleri (menenjiomalar, hipofiz adenomları, akustik nöromalar) hem de kötü huylu beyin tümörleri (beyin metastazları, glial tümörler) tedavi edilebilmektedir. Ayrıca gamma knife beyin tümörü dışında, damarsal beyin hastalıkları (arteriovenöz malformasyonlar ve kavernomlar) ve fonksiyonel beyin hastalıklarında (trigeminal nevralji, parkinsonizm, epilepsi) da kullanılmaktadır.

Gamma knife tedavisinin avantajları nelerdir?

  • Gamma knife girişimsel olmayan tek "cerrahi tedavi" yöntemidir. Yani kafatası açılmadan cerrahi tedavi kesinliği sağlar.
  • Gamma knife tedavisinden bir gün sonra hasta normal sosyal ve iş yaşantısına dönebilmektedir.
  • Tedavide genel anestezinin kullanılmıyor olması açık cerrahi yapılamayan hastalarda tedaviyi mümkün kılar.
  • Hastanede yatış gerektirmez.
  • Hastanede kalış süresinin son derece kısa olması, yoğun bakıma gerek duyulmaması, hastanın hemen işine dönebilmesi maliyeti son derece azaltır.