Yaklaşık 2.000 yıl önce, Roma dönemi Galya’da (günümüzde Fransa’da) küçük bir çocuk öldü ve muhtemelen evcil köpek yavrusu olduğu düşünülen bir hayvanın yanına gömüldü.

Araştırmacılar, köpeğin bacakları arasında, tabutun dışında çocuğun ayaklarının olduğu tarafa yerleştirilmiş, bükülmüş bir metal çubuğa (muhtemelen bir oyuncak) tutturulmuş bir demir halka buldular. Köpek, çan ve bronz süslemelere sahip bir tasma takıyordu.

Yaklaşık 1 yaşındayken ölen çocuk, pişmiş toprak vazolar, yarım domuz ve iki başsız tavuğun yanı sıra yağ ve ilaç içerdiğine inanılan cam kaplar da dahil olmak üzere bir dizi nesneyle gömüldü. Araştırmacılar, tam olarak ne içerdiklerini keşfetmek için kapları test ediyorlar.

Ekip, bölgede bulunan mezar eşyalarının zenginliği göz önüne alındığında, çocuğun elit bir aileye ait olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar, “Bu çocuğun eşlik ettiği öğeler hem miktar hem de kalite açısından kesinlikle olağanüstü.” diyor.

“Böylesine bir çanak çömlek ve hayvan kalıntısı bolluğu ve çocuğu mezara kadar takip eden kişisel eşyalar, ailelerinin ait olduğu ayrıcalıklı rütbenin altını çiziyor. Daha önce bir köpeğin küçük bir çocukla ilişkisi cenaze bağlamında iyi bir şekilde belgelenmişti, ancak burada olağandışı olan köpeğin tasması ve çanı olması.”

Çocukla birlikte gömülen malların zenginliği, seçkin bir aileden geldiğini gösteriyor. 

Julius Caesar’ın Galya’yı fethinden 50 yıl sonra, MS ilk otuz yıla tarihlenen mezar, bugüne kadar Fransa’da ortaya çıkarılan “en eski ve en önemli” çocuk mezarı olarak nitelendiriliyor. Galya, bebeğin ölümü sırasında giderek Greko-Roma dünyasına asimile oluyordu.

Araştırma ekibinin başkanı Laurence Lautier, cenazenin “vazo ve adak bolluğu nedeniyle olağandışı olduğunu söylüyor. Bu tür mezarda genellikle ayağa yerleştirilmiş bir veya iki çömlek buluyoruz. Burada 20 civarı ve pek çok yiyecek adağı var.”

Lautier, kapların muhtemelen “cenaze ziyafetindeki yiyecek ve içeceklerin bir kısmını” içerdiğini ekliyor.

Mezarda ayrıca, bir kabuk parçası üzerine yerleştirilmiş daha büyük bir çocuğun bebek dişi bulundu. Araştırmacılar, dişin ölen kişinin kardeşi tarafından bırakılmış olabileceğini söylüyor. Yetişkinlerin cesetleri bu dönemde normalde yakılmış olsa da, küçük çocuklar genellikle gömülüyordu.

Araştırma ekibi, merkezi Fransa’daki Clermont-Ferrand Auvergne Havalimanı’ndaki bir geliştirme projesinin öncesinde kazıları gerçekleştirdi. Kasım ayından bu yana, araştırmacılar arazide 7,4 dönümlük bir alanı kazdı.

Roma döneminden kalma mezarın yanı sıra arkeologlar, Orta Çağ ve Demir Çağı’a uzanan eserler buldular. Öne çıkan özellikler arasında, MÖ 800 yılına kadar tarihlenen çukurlar ve yapıların yanı sıra, bir kasaplık operasyonu barındırmış olabileceklerini gösteren at ve sığır kalıntıları içeren orta çağ dönemi binaları yer alıyor. Tüm alan bir hendek ağıyla kaplı, bu da yerel halkın binlerce yıl boyunca bölgenin bataklıklarını boşaltmak için çok çaba sarf ettiğini düşündürüyor.(Arkeofili)