Mısır Eski Eserler Bakanlığı, antik yüksek rahiplerin mezarlarını ve gökyüzü tanrısı Horus’a adanmış bir lahit ortaya çıkardı.

Çalışma kapsamında, Kahire’nin yaklaşık 300 kilometre güneyinde, Al-Ghoreifa bölgesinde, bazıları hiyerogliflerle kazınmış 20 lahit içeren 16 mezar odası buldu. Lahitler, “çok kaliteli kalkerden” yapılmış.

Bakanlık, ortak mezarların Geç Dönemden itibaren yaklaşık 3.000 yıl önce tanrı Cehuty ve üst düzey yetkililerin yüksek rahiplerine adanmış olduğunu söyledi.

Mezarlıkta bulunan taş lahitlerden biri.

Taş lahitlerden biri, İsis ve Osiris’in oğlu tanrı Horus’a adanmıştı ve tanrıça Nut’un kanatlarını açmış bir tasvirine sahipti.

Mezarlarda ayrıca 10.000 mavi ve yeşil ushabti (mezar figürinleri), bazıları saf altından yapılmış 700 muska bulundu. Bok böceği formundaki bu muskalardan biri kanatlı kobra figürü taşıyor.

Antik Mısırlılar, ushabti figürinlerinin öbür dünyada ölenlere hizmet ettiğine inanıyorlardı.

Açılmış bir taş lahit içinde bulunan bir mumya hala bandajlı ve yaklaşık 2.500 yıl önce gömüldüğünden beri hiç açılmamış gibi görünüyor. Mumya rahiplerden ya da yardımcılarından biri.

Mezarlarda Antik Mısırlıların mumyalanmış ölülerinin bağırsaklarını saklamak için kullandıkları boyalı kireçtaşı kanopik kavanozlar da ortaya çıkarıldı.

Arkeologlar, alanda kaç mumyanın gömüldüğünden emin olmadıklarını söylüyor. Ancak taş lahitlerin çoğunun henüz açılmadığı göz önüne alındığında, çok daha fazlasının keşfedilmesi muhtemel.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Waziri, “Kazılar halen devam ediyor. Bu alanda gittikçe daha fazla keşif bulmayı umuyoruz.” diyor.

Tespit edilen taş lahitlerden birinin başında koruma çalışması yapıldı.

Mısır’ın Geç Dönemi

Sahada gömülü olan yüksek rahipler, antik Mısır’ın Nubialılar, Asurlular ve Persler de dahil olmak üzere yabancılardan bağımsızlık kazanmak için sık sık mücadele ettiği bir dönem olan “Geç Dönem” olarak adlandırılan tarihe gömülmüştü.

Bugüne kadar bulunan en erken Geç Dönem mezarları, Mısır’ın Nubialılar tarafından yönetildikten sonra bağımsızlığını yeniden kazandığı 26. hanedan’a (MÖ 688 ila MÖ 525) tarihleniyor.

Geç Dönem, Büyük İskender’in ordularının Mısır’a girmesiyle MÖ 332’de sona erdi. İskender’in ölümünden sonra, MÖ 323’te, I. Ptolemaios’un (Büyük İskender’in generallerinden biri) torunları, Romalılar MÖ 30’da ülkeyi ele geçirene kadar neredeyse üç yüzyıl boyunca Mısır’ı yönetti.

Yabancı güçler ülkeyi sık sık kontrol etseler de, Mısır dini gelişmeye devam etti. Roma imparatorları da dahil olmak üzere çeşitli yabancı yöneticiler Mısır’ın eski dini geleneklerine saygı gösterme eğilimindeydi.(Arkeofili)