Naziler tarafından II. Dünya Savaşı’nda şifreli mesajlar göndermek için kullanılan Enigma şifreleme makinesini, geçtiğimiz günlerde Baltık Denizi’nde bulup çıkaran Alman dalgıçlar, nadir bulunan keşiflerini restorasyon için bir müzeye teslim etti.

Efsanevi şifreleme makinesi geçen ay, WWF için çalışan bir grup çevreci dalgıç tarafından, Almanya’nın kuzeydoğusundaki Gelting Körfezi’nde terk edilmiş balıkçı ağları aranırken keşfedildi.

Baş dalgıç Florian Huber, DPA haber ajansına yaptığı açıklamada, “Bir meslektaşım oraya doğru yüzdü ve ‘içinde eski daktilo olan bir ağ var’ dedi.”

Ekip, bir tarihi esere rastladıklarını hemen anladı ve yetkililere haber verdi.

Almanya’nın Schleswig-Holstein bölgesi Devlet Arkeoloji Ofisi Başkanı Ulf Ickerodt, makinenin devletin arkeoloji müzesindeki uzmanlar tarafından restore edileceğini söyledi.

Ickerodt, Baltık deniz tabanında yetmiş yıl aradan sonra kapsamlı bir tuzdan arındırma işlemi yapılması da dâhil olmak üzere, hassas sürecin “yaklaşık bir yıl süreceğini” söylüyor.

Bu süreçten sonra, Enigma müzede sergilenecek.

Alman Deniz Kuvvetleri Birliği’nden deniz tarihçisi Jann Witt DPA’ya, üç rotorlu makinenin savaşın son günlerinde bir Alman savaş gemisinden denize atıldığını düşündüğünü söylüyor.

Adolf Hitler’in U-botlarında daha karmaşık yapıda dört rotorlu Enigma makineleri kullandığından, bu Enigma’nın batmış bir denizaltından gelme ihtimalinin daha düşük olduğunu söylüyor.

Bir deniz tarihçisi, İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde makinenin bir Alman savaş gemisinden denize atıldığına düşündüğünü söylüyor.

Müttefik kuvvetler, II. Dünya Savaşı sırasında Enigma makinesiyle yazılan ve 24 saatte bir değiştirilen kodların şifresini çözmek için hiç yorulmaksızın çalıştı.

Modern bilgisayar biliminin babası olarak görülen İngiliz matematikçi Alan Turing, 1941’de İngiltere’nin Bletchley Park’ında kodu kıran bir ekibe öncülük etti.

Çığır açan buluşu Müttefiklerin, Alman ordusunun hareketleri hakkındaki önemli radyo mesajlarının şifrelerini çözmesini sağladı. Tarihçiler Turing’in buluşunun, savaşı yaklaşık iki yıl kısalttığını düşünüyor.

Hikaye, Oscar adayı İngiliz aktör Benedict Cumberbatch’ın Turing’i canlandırdığı The Imitation Game (Yapay Oyun) adında 2014 yılında bir filme dönüştürüldü.