Van Haberleri

Van'da İkinci çığdan kurtulan Kaya: Önlem yoktu, ölüme yürüdük

Abone Ol

Van-Bahçesaray (Miks) karayolunda, ilki 4 Şubat'ta, ikincisi ise 5 Şubat'ta yaşanan ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 84 kişinin ise yaralandığı çığ felaketinden kardeşi Salih Kaya ile birlikte yaralı olarak kurtulan Mikail Kaya, yaşananları anlattı. 2’nci çığda karlar altında kalarak dakikalarca ölümle pençeleşen Kaya, ölümlerin ihmal sonucu yaşandığını söyledi. 

‘KAR ALTINDA NEFES ALAMADIM' 

İlk çığda yeğeni Murat Kapağan'ı, ikinci çığda ise amcası Muzaffer Kaya'yı kaybeden Mikail Kaya, çığ haberini duyduğunda kardeşi Salih ve amcası Muzaffer ile beraber bölgeye gittiğini dile getirdi. 5 Şubat günü saat 12.00'de olay yerine vardıklarını belirten Kaya, bölgede yakılan ateşin etrafında toplanan insanlarla birlikte ısınmaya çalışırken çığın düştüğünü söyledi. 

Kaya, “Tipi ve sisten dolayı göz gözü görmüyordu. O esnada çığ geldi. Hafızamı kaybettim adeta. Çığla beraber aşağıya doğru sürüklendiğimi hissettim. Kar altında nefes alabilmek için elimle ağzıma gelen karı temizledim; ama yine kâr etmedi. Çünkü o durumda nefes almak bile zor geliyordu. Beni oradan kimin çıkardığını hatırlamıyorum. Çığ, asker araçlarını, kepçeleri bizimle beraber silip süpürdü. Öyle uğultu vardı ki tarif edilemez. Hala o şoku yaşıyorum. Kendime geldiğimde yalnızca kar altında kalan insanların ellerini görüyordum” diye anlattı. 

‘ÇIĞ ANI GECE RÜYAMA GİRİYOR’

Yaşamını yitiren amcası Muzaffer Kaya'nın hemen yanında olduğunu belirten Kaya, ağır yaralı kurtulan kardeşi Salih'in halen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nin yoğun bakım servisinde tedavi gördüğünü dile getirdi. Kendisinin mucizevi bir şekilde kurtulduğunu düşünen Kaya, “Amcam hemen yanımda vefat etti. Sağ kaburgamda çatlaklar var. Kardeşim de kafa travması geçirdi. İnsanlar çığ altında üst üste binmiş vaziyette yatıyordu. Kimisi baygın, kimisi ölüydü. Her akşam bunlar benim rüyama giriyor. Akşamları uyuyamıyorum. Bu durum bizi çok sarstı” dedi. 

'ÖLÜME YÜRÜDÜK' 

Bölgede iş makinelerinin çalıştırıldığını, sivil insanların uyarılmadığını söyleyen Kaya, “İhmal olduğu için bu kadar can kaybı yaşandı. Sivillerin olay yerine girmemesi için önlem alınabilirdi. Ölüme bile bile yürüdük. Benim kendi ailemden 9 insan çığ altında kaldı. Onlar da ölseydi biz ne yapacaktık?” diye sordu. 

MA / Yunus Duman