Van Haberleri

Van'da Gerçüş’teki tecavüze yönelik açıklamaya polis müdahalesi

Abone Ol

Batman’ın Gercüş ilçesinde bir çocuğun aralarında asker, polis ve korucuların olduğu iddia edilen 27 kişi tarafından tecavüze uğramasına karşı Tevgera Jinên Azad (TJA) Van bileşenleri tarafından yapılmak istenen açıklamaya polis müdahale etti. HDP Van İl Örgütü önünde bir araya gelen ve aralarında TJA aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç ve HDP il ve ilçe örgütlerinin de bulunduğu kitle, polis ablukasına alındı. 

Açıklamaya izin vermeyeceklerini belirten polis, HDP’li vekil Murat Sarısaç’a hakaret etti. Açıklama yapacaklarını belirten kitleye daha sonra polis coplarla müdahale etti..

Bu sırada çekim yapmak isteyen Jinnews ve Mezopotamya Ajansı muhabirleri de polis tarafından darp edilerek alandan uzaklaştırıldı. Ayrıca gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerine de polis tarafından el konulmak istendi. 

MUSA ORHANLAR DIŞARIDA 

Tüm engellemelere rağmen parti binası önünde açıklama yapıldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, her gün kadın katliamları ve istismar haberleriyle uyandıklarını belirtti. Batman'da İpek Er'e tecavüz ederek, intihara sürükleyen Uzman Çavuş Musa Orhan'ın salıverilmesini hatırlatan Varlı, bu duruma karşı çıkanların ise hedef alındığını söyledi. Son yaşanan tecavüzün de "cezasızlık politikası" ile örgütlemeye çalışıldığını kaydeden Varlı, "Musa Orhanlar elini kolunu sallaya sallaya çocukları taciz ediyor, tecavüz ediyor, ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşıyorlar" dedi.  

SUSMUYORUZ

Böylesi durumlarda yetkililerin istifa etmesi gerektiğine dikkati çeken Varlı, "Ama dünden beri valilik ve emniyet tek bir açıklama yapıyor; yayın yasağını çiğneyenlerle ilgili soruşturma başlatılacakmış. Bu olayı araştıran Jinnews’ten kadın arkadaşımız Gercüş'te tehdit edildi. Yapılan haber erişime engellendi. Toplum sormasın, görmesin, sorgulamasın diye. Suçlular rahat rahat aklansın diye. Suçluların aklanmasına izin vermeyeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz. Adalet demekten vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. 

FAİLLER KORUNUYOR

Ardından konuşan HDP'li Sarısaç ise, birçok Kürt kentinde kadın ve çocukların tecavüze maruz bırakıldığını ifade ederek, şöyle dedi: "Hukuku savunduğunu iddia eden ve hukuku korumakla yükümlü olan polisler, o sanıklarla ilgili halka hesap vermesi gerekirken, tam tersine çürütülmüş siyaset düşüncesini bize dayatıp durdurmaya çalışıyor. Nasıl ki helikopterden insanları atıp, işkence yapan failler değil de bunu haber yapanlar tutuklatılıyorsa, 15 yaşındaki bir çocuğa tecavüz eden değil haber yapanlar tehdit ediliyor. Kürdistan’da uygulanan bu politikalar sistematiktir ve devlet eliyle yapılıyor. Failler hükümet eliyle korunuyor."

Açıklama, “Direne diren kazanacağız” ve “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla son buldu.