Van Haberleri

Van'da adalet nöbeti: Hasta tutuklunun eşi Zübeyde Abi; 26 yıl acılarla geçti

Abone Ol

Hasta ve infazları yakılan tutukluların ailelerinin Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti devam ediyor. Nöbeti sürdüren ailelerinden Kayseri Bünyan 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde hasta tutuklu Ebedin Abi’nin eşi Zübeyde Abi. 1989 yılında gözaltına alınıp tutuklanan Abi, kaldığı cezaevinden 6 ay sonra tahliye oldu. Bir yıl sonra yeniden tutuklanan Abi, bu kez cezaevinde 8 ay kaldıktan sonra serbest bırakıldı. En son 1996 yılında Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin Ilıcak köyünde çıkan bir çatışma sonrası işkenceyle gözaltına alınan Abi, tutuklanarak müebbet hapis cezası verildi. 

CEZAEVİNDE ŞİİR KİTABI YAZDI

26 yıldır cezaevinde olan Abi, Diyarbakır, Erzurum, Muş, Van, Kırıkkale, Antep cezaevlerinde kaldıktan sonra, şimdi Kayseri Bünyan 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutuluyor. Abi’nin cezaevinde kaleme aldığı ve kızına adadığı “Helîn û Hebûn” adlı şiir kitabı ise 2014 yılında yayınlandı. Cezaevinde şeker hastalığı, diyabet ve kalp hastalığına yakalanan Abi, kısıtlı imkanlarla bu hastalıklar ile mücadele ediyor. Amca çocuğu olduğu eşiyle 1987 yılında evlendirilen ve şimdi de 48 yaşında olan Zübeyde Abi, yaşam mücadelesini anlattı. 

26 YIL ACILARLA GEÇTİ

1996 yılında “Hebûn” ismindeki çocuğunun dünyaya geldiğini belirten anne Abi, çocuğuyla birlikte büyüdüğünü belirterek, “26 yıl, çok acılarla geçti” diyerek yaşadıklarını özetledi. Anne Abi, çocuk iken ailesinin rızasıyla evlendiğini belirterek, “Van’dan Beytüşşebap’a gelin olarak götürüldüm. Köyde kaldığımız yer çadırdı. Gittiğimde etrafa çok yabancıydım. Etrafa şaşkınlıkla bakıyordum. Yaşadıklarım, rüya gibi geliyordu. Ondan sonra da alışmaya çalıştım oralara” dedi.

ÇATIŞMA SONRASI BASKIN 

1996 yılında köyde çadırda oturdukları sırada PKK’liler ile askerler arasında çatışma çıktığını söyleyen Abi, o günü şöyle anlattı: “Bizim olduğumuz taraflara havanlar atılıyordu. O dönemde kızım Hebûn daha bebekti, babasının kucağındaydı. Biz de çatışmayı izliyorduk. Karşılıklı çatışma yaşanıyordu, bizler de ortada kalmıştık. Daha sonra askerler bizim olduğumuz yere baskın düzenledi. Eşimi ve 4 kişiyi gözaltına aldılar.”

‘KIZIMI GÖZYAŞIMLA BÜYÜTTÜM’

Eşi ve beraberindekilerin işkenceyle gözaltına alındığını ifade eden Abi, “Eşimi, suyun içine batırıp çıkarıyorlardı. İyi hatırlıyorum, o gün hava buz gibiydi. Eşimin başına silah dayıyorlardı. Eşime öyle bir işkence yaptılar ki battaniyeye sarıp götürdüler. Üzerindeki ifadeyi kabul etmesi için mahkemede başına silah dayadılar. Devletin zulmünü o zaman çok daha iyi hissettim” diye konuştu. 

Çocuğuyla birlikte zorlu bir yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiren Abi, “Eşim tutuklanınca babamın yanına yerleştim. Kızımla birlikte büyüdük. Kızımı, gözyaşımla büyüttüm” dedi. Eşinin sürekli farklı cezaevlerine sevk edildiğini belirten Abi, imkanlar doğrultusunda bazen görüşmeye gittiğini bazen de gidemediğini ifade etti. 

BEBEK EYLEM YAPACAKMIŞ!

1998 yılında kızının bebeklik döneminde cezaevinde eşinin görüşüne gidip köye döndükleri sırada polis arama noktasında durdurulduklarını anlatan Abi, “Kızım yollarda, cezaevlerinde çok ağlıyordu. O ağlıyordu ben de ona eşlik edip ağlıyordum. Kızımı, yollarda büyüttüm. Bir sefer, görüşten dönüp köye geliyorduk. Çatışmanın yaşandığı arama noktasında durdurulduk. Bize, ‘Ebedin Abi’nin kızı gelmiş eylem yapmaya’ dediler. Kızım daha bebekti, kucağımdaydı. Bizi minibüsle karakola götürdüler. ‘Ebedin Abi’nin kızı nerde? Eylem yapmaya gelmiş’. Ben de kucağımdaki bebeği gösterdim, Ebedin Abi’nin kızı işte budur, bu eylem yapar mı? Daha sonra bizi serbest bıraktılar” diyerek, yaşanan trajediye dikkat çekti.

GÖRÜŞE GİDEMEDİLER 

2015’ten beri kızıyla birlikte Van’da kiraladıkları bir evde yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Abi, şu an 26 yaşında olan kızının evi geçindirdiğini söyledi. Abi, “Kızımın okumasını çok istiyordum ama okutamadım. Üniversiteyi kazandı ama eve baktığı için gidemedi. Geçinmek çok zor. Kızım okul okuyacaktı ama benim için okumadı. Bu durum da beni çok üzüyor” diye konuştu. Kızının kazandığı ücretle hem eve baktığını hem de babasına para gönderdiğini aktaran Abi, ekonomik nedenlerden kaynaklı 5 yıldır eşinin görüşüne gidemediklerini söyledi.   

ADALET YOK

Cezaevlerindeki hasta tutuklular ve infazları yakılan tutukluların tahliye edilmesi için adalet mücadelesi yürüttüklerini belirten Abi, “Bizim tek talebimiz adalettir. Eşim, şimdiye kadar 10 kez anjiyo oldu. Türkiye’de adalet yoktur, adalet olsaydı böyle olmazdı. Adalet olsaydı, tüm hasta tutukluları bırakırlardı. Ben bu duruma çok üzülüyorum. Adalet mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. 

Toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulunan Abi, “Halk, gelip bize destek olsun. Onlar da yanımızda olsunlar. Sadece tutuklu aileleri değil, herkes gelsin. Artık ayağa kalksınlar” dedi. 

MA / Mehmet Şah Oruç