Van Haberleri

Van'da 4 çocuk tutuklandı: Onların yeri cezaevi değil, annelerinin yanı

Abone Ol

Türkiye’nin kanayan en önemli yaralarından biri çocuk tutuklular gerçekliği. Anneleri ile birlikte demir parmaklıklar arkasına konulan çocukların yanı sıra tutuklu ve hükümlü binlerce çocuk bir bayramı daha cezaevlerinde geçirdi. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün (CTE) verilerine göre 5 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Türkiye hapishanelerinde 12-18 yaş aralığında 1170 tutuklu çocuk, 426 hükümlü çocuk var. Ramazan bayramı öncesinde bu sayıya 4 çocuk daha eklendi. 

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Selahattin Eyyübi Mahallesi’nde devriye gezen polis araçlarına taş ve havai fişek attıkları iddiasıyla gözaltına alınan B. Öklü (17), D. Süer (16), İ. Öklü (16) ve B. Atsız (16) isimli çocuklar çıkarıldıkları mahkemece  tutuklandı.  Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan bu çocukların anneleri, çocukların yerinin cezaevi olmadığını dile getirdi.

ONLAR DAHA ÇOCUK?

Tutuklanan B. Öklü’nün annesi Saadet Öklü, yaşadığı acıyı “Oğlumu alıp götürdüler. Eğer o savcı ve hakim adaletten yana olsaydılar, çocuklarımızı tutuklamazlardı. Bu savcı ve hakimler yarın Allah’ın huzurunda nasıl hesap verecekler? Bu bayramda annelerin yüreğini yaktılar” sözleriyle dile getiriyor 

Bayram günü anneler olarak kendilerine mutluluk yerine keder yaşatıldığını söyleyen Öklü, “Gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra çocuklarımızı görmedik. Cezaevine götürdüler, karantinaya almışlar. Çocuklarımızı göremiyoruz. Onlar daha çocuk ne yapıyorlar orada? Yüreğimiz yanıyor, bu zulme son verin” diye seslendi.

BAYRAMLIĞINI GİYEMEDİ 

D. Süer’in annesi Güler Süer de çocuğunun haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklandığını ifade etti. Oğlunun arkadaşlarıyla kaldırımda dondurma yerken gözaltına alındığını dile getiren anne Süer,  “Belki panzere bindirdiklerinde baskı yaparak korkutmuşlardır. Onlar daha çocuk; korkarlar, yapmasalar bile ‘yaptık’ derler” diye belirtti. Oğlu ile yalnız yaşadıklarını ve kendisine oğlunun baktığını dile getiren anne, aldığını bayramlıkları giymeyi bekleyen oğlunun cezaevine konulmasına isyan etti. 

YÜREKLER ARTIK YANMASIN

Tutuklanan çocuklardan İ. Öklü’nün annesi Zeynep Öklü ise, sabah erken saatlerinde evlerini basan polislerin böbrek hastası olan kızına uzun namlulu silahlarla doğurtmasından ötürü kızının yaşadığı şoku hala atlatamadığını anlattı. Öklü, sonrasında yaşananları şöyle aktardı: “Eşim çıkıp, ‘hayırdır’ demesi üzerine oğlumu sordular. Oğlumun odada olduğunu söylediğimizde hepsi silahlarla odaya girip, silahların namlusunu oğluma doğru yönelttiler.  Daha sonra oğlumu dışarıya götürüp evi dağıttılar.” 

Bu yaşadıklarının zulüm olduğunu söyleyen anne Öklü, “Oğlum zaten ifadesinde taş atmadığını kardeşiyle berbere gittiğini daha sonra sokağa çıkma yasağından dolayı polisi gördüğü için kaçtığını söylemiş. Zaten son bir yılda mahallemizde bir şey olmadı. Artık yeter. Bayram bayram annelerin yüreğini yakmasınlar. Daha çocuklar. Artık bir çözüm olsun, Annelerin ve babaların yüreği artık yanmasın” diye konuştu.

KÜÇÜK ÇOCUKLARI KORKU YAŞADI

B. Atsız’ın annesi Şadiye Atsız da, şeker hastası olan oğlunun sabah saat 4’te evlerine baskın yapan polislerce gözaltına alındığını paylaştı. Küçük yaştaki diğer çocuklarının o anlarda büyük korku yaşadıklarını söyleyen Atsız, “Oğlum öğrenciydi. Okul olmadığı için işe gidiyordu. Saat sabah 7’de işe gidip akşam 7’de geliyordu. Gelip alıp götürüp tutukladılar. Allah bunu kabul etmesin. Bayramda yüreğimizi yaktılar” dedi.(Van/MA)