Bölgede yaşanan kuraklık, yem ve saman fiyatlarını artırırken, bu artıştan dolayı çiftçiler hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Van Şube Başkanı Engin Işık, bölgede tarım ve hayvancılığın bitmemesi için yetkililerin acilen destek paketlerini devreye sokması gerektiğini söyledi. 

ÜRETİCİYE GÜVEN VERMELİ

Tarımsal kuraklıkla beraber üretimde ciddi rekolte kaybının olduğunu söyleyen Işık, üreticilerin zor durumda olduğunu ifade etti. Hazırlanan eylem planlarının yeterli olmadığını aktaran Işık, üreticilerin devletten destek beklediğini dile getirdi. Artan yem ve saman fiyatları nedeniyle üreticilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığına dikkat çeken Işık, “Beklenen yağışlar düşmedi ve istenilen verim alınmadı. Çiftçiler tarihin en zor zamanlarını geçiriyor. Su olmadan verim de olmaz. Bu nedenle tarımsal tüm ürünlerde ciddi düşüşler söz konusu. Artan girdi maliyetleriyle birlikte, üretimdeki verim düşüklüğü üreticiyi ve tüketiciyi zor durumda bırakacağı ortada. Önemli olan bundan sonraki süreçte bizim ne yapacağımız. Üretici şu an devletten destek bekliyor. Devletin de bu konu da üreticiye güven vermesi lazım. Bunun çözümü ithal ürünler değildir” dedi. 

HAYVANLARINI SATIYORLAR 

Yem ve bitki üretiminde yüzde 70 ile 80’e varan bir azalmanın söz konusu olduğunu belirten Işık, “Çiftçiler, hayvanların yem ihtiyacını yonca ve korungadan sağlıyor. Bunlar olmayınca nereden getirecekler? Fiyatlar almış başını gidiyor. Beyaz samanın bir tonu bin 500 TL’den satılıyor. Van’da birçok çiftçiyle görüştüm. Çiftçiler hayvanlarına yem bulamadığı için mecburen satmak zorunda kalıyor. Devlet üreticiye yem desteği vermezse üretici de hayvanlarını satmak zorunda kalır” diye konuştu.

İKİ MİLYON TON BUĞDAY KAYBI 

Van ve ilçelerinde yüzde 50 üzerinde bir tarımsal kaybın olduğunu kaydeden Işık, Türkiye geneli buğday üretiminde ise 2 milyon ton bir azalmanın olduğunu dile getirdi. Tarım Bakanlığı’nın üreticiye yapmadığı desteği bir an önce yapması gerektiğini belirten Işık, “Yetkililerin, hem bitki hem de hayvancılık ile uğraşan işletme ve üreticiye güven vermesi lazım. Üreticilerimiz pandemiye rağmen üretimine devam ederek sofralarımızı boş bırakmadı. Devlet bu konuda açık ve net olması ve 81 ilde bitkisel ve hayvansal üretim yapanlara destek vermesi gerekiyor” diye konuştu. 

EKMEĞİN FİYATI İKİ KAT ARTAR 

Üreticiye destek verilmemesi durumunda, tarımsal ürün fiyatlarının artacağını belirten Işık şöyle konuştu: “İleride halk yiyecek et bile bulamayabilir. Bitkisel üretim için de durum aynı. Buğdaydaki kayba baktığımız zaman, 1 TL’ye aldığımız ekmek soframıza iki kat fazla bir ücretle gelecek. Üretim olmazsa, tüketici daha fazla para vererek ihtiyacını karşılamak zorunda kalacak. Burada bir arz talep dengesinden bahsediyoruz. Arz karşılanmazsa mecburen ürünü başka ülkede almak zorunda kalırsın. Bizim kuraklıkla alakalı bir mücadelemiz dahi yok. Artan nüfusu hesaba kattığımız zaman sonraki yıllarda beslenmek çok zor olacak. Bunun için tedbirlerin önceden almak lazım.” (Van/MA)