Van’da günlerdir kendisini takip eden bir aracı ve içerisindeki şahısları dün cep telefonu ile görüntüleyip teşhir eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Sarısaç’a ait aracın önü kesilerek gözaltına alınan HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Yunus Durdu'ya dair Anadolu Ajansı tarafından akşam saatlerinde "PKK'lı terörist HDP'li milletvekilinin evinde çıktı" başlıklı bir haber servis edildi. 

Haberde “terörist” olarak lanse edilen Yunus Durdu'nun son 4 ay içerisinde iki kez gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Bu durum iktidar medyasının Durdu'yu örgüt üyesi yapma yalanını da boca çıkardı.

İFADESİ ALINIP 3 SAAT SONRA SERBEST BIRAKILDI 

PM üyesi Durdu, 6 Ekim 2019 tarihinde HDP Milletvekili Murat Sarısaç ile birlikte Diyarbakır'dan Van'a geldiği sırada Edremit ilçesinde araçları durduruldu. Polislerce “ihbar var” denilerek durdurulan araçta arama yapmak isteyen polislere izin vermeyen Sarısaç’ın aracının geçişişine izin verilmemişti. Ardından 3 saat boyunca yolda bekletilen araçta bulunan PM üyeleri Kadriye Özgüç, Yunus Durdu ve Rojhat Yaşari polislerce gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınan PM üyeleri, götürüldükleri Van İl Emniyet Müdürlüğü'nde aynı gün ifadeleri alındıktan sonra savcılığa bile çıkarılmadan serbest bırakılmıştı. 

PM üyesi Durdu, bu olaydan sonra HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin Van’a geldiği 18 Ekim’de ikinci kez gözaltında alındı. Temelli ve milletvekillerince yapılmak istenen açıklama polislerce engellenmiş, partililer İl Örgütü binasına doğru yürümek isterken polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Yaşanan arbedede polis, Yunus Durdu ile birlikte bazı partilileri darp ederek gözaltına almıştı. Gözaltına alınan Durdu, ertesi gün savcılığa sevk edilmiş ve 2911 sayılı “Toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla hakkında işlem yapılarak serbest bırakılmıştı.