Çete yöneticisi Sedat Peker’in açıklamalarıyla devlet-mafya-siyaset ilişkisinin açığa çıktığı, yaşanan ekonomik ve sosyal krizle beraber erken seçiminin gündeme geldiği bir süreçte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden hazırladığı iddianameyi, 7 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderdi. HDP’nin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan milletvekili seçiminde 313 bin, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde ise 260 bin oy aldığı Van’da, yurttaşlar HDP’nin kapatılması girişimine tepki gösterdi. HDP’nin kapatılma girişimlerini haksız olarak değerlendiren Vanlılar, her koşulda oy verdikleri partilerinin yanında olduklarını söyledi. 

‘PARTİMİZİN YANINDAYIZ’

HDP’nin kapatılması durumunda sonrasında bu işin CHP’ye kadar uzanabileceğini söyleyen Nusret Han, “HDP’yi kapatsalar diğer partileri de kapatırlar. HDP bir onlar için bir adım olur” dedi. Her koşulda HDP’nin yanında olacaklarını belirten Devran Karakaya, “Partimizi kapatmaya çalışanları lanetliyoruz. Partimizi kapatmaya çalışmalarını kesinlikle kabul etmiyoruz. Artık eski uygulamalardan vazgeçsinler Kürt halkı ve Van halkı olarak partimizin yanındayız” diye belirtti. 

‘YAPILANLAR ZULÜMDÜR’

Peker’in açıklamasından sonra savcıların ve iktidarın sessizliğine dikkat çeken Fikret Tekin, “Neden HDP için ayağa kalktılar. Neden millettin iradesine karışıyorlar. HDP’nin 6 milyon iradesi var, neden kapatmak istiyorlar. Parti kapatma girişimlerini kınıyoruz. Kürtlere yönelik bir siyasi soykırımdır, zulümdür. Sadece Türkiye’deki Kürtler için değil. Başur’da, Rojava’da her tarafta bulunan Kürtler için yapılan bir soykırım ve bir zulümdür. HDP’ye yönelik parti kapatma girişimi siyasi operasyondur” diye konuştu.

‘HER YER MAFYA’

Bu duruma sessiz kalmayacaklarını söyleyen adını vermek istemeyen bir yurttaş, “HDP’yi kapatsalar da kapatmasalar da biz yine hakkımızı talep edeceğiz. Kürtler olarak özgürlüğümüzü istiyoruz. HDP kapatılsa da kapatmasa da Kürtlerin yeri bellidir. Kürdü inkar ederek bir yere gelemezler. Niye yalan söylüyorlar. İnsanız, bizde onlar gibi bir varlığız ve hakkımızı istiyoruz. İsterse bizi kessinler bu saatten sonra vazgeçmeyiz. Her yer mafya olmuş. PTT’ye git mafya, bankaya git mafya, hastane git mafya, yolda yürü mafya, esnafa git mafya, mafya-mafya. Yeter artık. Kürt halkı artık sesini çıkarmalı” dedi.

‘KARŞIYIZ’

HDP’nin kapatılmasını istemediğini dille getiren Halil Canci ise, “HDP’nin kapatılması istemiyoruz. Ben HDP’liyim ve bunu hiçbir zaman inkar etmem. Devlet Bahçeli’nin ve Tayyip Erdoğan’ın yaptığına karşıyız. Kürt doğduk, bir kelime Türkçe bilmiyor annelerimiz babalarımız. Bir damla kanımız kalsa bile biz bu kapatmaya karşıyız. HDP’yi kapatarak amaçları yok saymaktır. Kürtleri hep yok saymak istiyorlar ama bu günler geçti artık. Ben bu yapılanları kabul etsem de oğlum kabul etmez. Eski değil, yeni yöntemler denenip bu sorun çözülmeli” diye ifade etti.(Van/MA)