Doğalgaza 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere yapılan yüzde 15 zam, büyük tepki topladı. Ocak ayından bu yana 8’inci kez yapılan zamma tepki gösteren Vanlılar, ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde yapılan zamma tepki gösterdi. Açlık sınırı altında yaşayanların sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Kenan Kanat, yolsuzluk ve kayırmacılığın başını alıp gittiğini söyledi. Kanat, “Memur ve işçiye yüzde 6, elektrik ve doğalgaza ise yüzde 15 zam yapıyorlar. İnsanlar çöpten ekmek topluyor. Yapılan zamlarla insanları bitirdiler. Ülkenin yüzde 80’ni açlık sınırında yaşıyor. Ülkede bu kadar yolsuzluklar olursa; zamlar da olur. Ekonomi krizin tek sebebi yolsuzluklardır. 128 milyar dolar nerede? Bu ortaya çıkmadıktan sonra tabii ki zamanlar da gelir. Fakirlik ve açlık başladı. Kimse evine ekmek götüremiyor. İnsanlar çöplerden kemik topluyor ve evine götürerek yemeğin içine atıyor ki yemeğin tadı değişsin. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Baskı ve zulümlerden dolayı halk konuşmaya korkuyor. Ama bilinsin ki susmakla yapılan günaha ortak oluyoruz” diye belirtti.  

ZENGİNLİK İÇİNDE YOKLUK 

Ülkenin gidişatını iyi görmediğini dile getiren İlker Oğuz, bir ay önce alınan ürünü bir ay sonra alınmadığını söyledi. Bu yaşananlara halkın sosyal medyayı kullanarak tepkilerini ortaya koymaları gerektiğinin altını çizen Oğuz, “Ben Rizeliyim. İnsanlar düşüncelerini rahat bir şekilde dile getirebilseler sıkıntı yaşanmaz. Ekonomi sadece simit ve çay hesabı yaparak olacak şey değil. Gidişatın iyi olmadığını Rize ve ilçelerinde görebiliyoruz. Var olan zengin kaynakları, vatandaşların yararına göre verilmesi gerekiyor. Zengin toprakların fakir insanları olmayalım” diye konuştu.

GELECEK KAYGISI 

Öğrenci Fırat Çakan, gelecek kaygıları nedeniyle psikolojik olarak etkilendiğini ve kendi ülkesinde yabancı muamelesi gördüğünü ifade etti. Artık geçinemediklerini vurgulayan Çakan, yapılan zamlarla birlikte cebindeki paranın gittikçe eridiğini belirtti. Kakan, şöyle devam etti: “Toplum ve halk olarak hepimiz yozlaştık. Bize ait olan bir şey kalmadı. Cebimdeki 100 TL ile bir şey alamıyorum artık. Kendi topraklarımızda, kendi ülkemizde yabancı olarak görüyoruz kendimizi. Biz gençler ve öğrenciler olarak gidişattan memnun değiliz. Ben bir vatandaş olarak çok kötü şartlarla yaşıyorum. Artık hiçbir umudum yok. Okul okuyorum ama o bölümle ilgili iş bulur muyum diye kendime soru sormaktan yıprandım. Doğalgazı az kullanmamıza rağmen faturalar çok fazla geliyor. Kira veriyorum ve bunun yanında birçok fatura da ödüyoruz. Bunlar da eklenince artık geçinemiyoruz. Gelecek kaygısı nedeniyle insanlar kara kara düşünüyor.” 

KRİZİN NEDENİ SAVAŞ 

Ekonomik kriz nedeniyle geçinemediklerini anlatan Necmettin Baran, şunları söyledi: “Doğalgazı bırakın artık ekmek bulamıyoruz. Dağları, taşları bombalıyorlar ve sonra kriz çıkıyor. Boşuna bu dağları niye bombalıyorlar? Bunu yapacaklarına Kürtler ne istiyorlar diye sorsunlar. Bizim sırtımızda siyaset yapıyorlar, para kazanıyorlar. Ben şuan biraz daha konuşursam, beni 'teröristlikle' suçlar ve alıp götürürler.” 

‘BAŞIMIZA DAHA NELER GELECEK’

Üniversite öğrencisi Sedat Canter ise evine gelen faturaları ödeyemez hale geldiğini ifade ederek, kış aylarında 700 TL’ye çıkan faturanın nasıl ödeneceğini sordu. Canter, “Ben şuan 3’üncü sınıf öğrencisiyim. Geleceğe ilişkin umudum yok. Ortada atanamayan binlerce öğretmen var ve ben onlara katılacağım muhtemelen. Türkiye’de zamdan başka bir şey yok. İlerde başımıza daha neler gelecek bilmiyoruz. Ailemiz artık bize para yetiştiremiyor” dedi.