İstanbul Esenyurt’ta düzenlenen Van Dernekler Federasyonu 6’ncı Olağan Genel Kurulu’nda konuşan AKP Van Milletvekili İrfan Kartal’ın “2002 yılından beri Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır” şeklinde sözleri tepki topladı. Van’daki yurttaşlar, bu kişiliklerin toplumda hiçbir karşılığının olmadığını belirterek, Türkiye’nin en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunu ve muhatabının da İmralı’da olduğuna dikkat çekti. 

'BU KİŞİLİKLERİN DEĞERİ KALMADI'

Kürt sorunun yok sayan bir kişinin insanlığından şüphe duyulması gerektiğini ifade eden Yusuf Toplayıcı, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın paradigması ile beraber bu tür kişiliklerin toplumda bir değerinin kalmadığını söyledi. Toplayıcı, “Kişi, ‘Kürt sorunu yoktur’ diyorsa onun hem inancından hem de insanlığından şüphe duyarım. İnsan kendi kimliğiyle var olur ve o şahıs Kürt halkına ihanet etmeye çalışan bir kişiliğe sahiptir. Bu kişilikler, Kürtleri iktidara kötüleyerek bir yerlere gelmek istiyorlar ama Kürt halkı bu ihanetçi ve işbirlikçileri artık kabul etmiyor. Bu kişilikler ikiyüzlüdür, menfaatleri nerede varsa orada kendilerini var etmeye çalışıyorlar. Öcalan’ın ortaya koyduğu paradigma ile artık bu tür kişiliklerin Kürtlerin gözünde bir değerini kalmadı. Bu gibi kişilikler ve AKP iktidarı, en sonunda İmralı'ya gidecek Kürt sorunun çözülmesi için Öcalan’la görüşecektir. Kürt sorunu var ve çözüm yeri İmralı’dır” diye konuştu.

‘İHANET EDİYOR’

AKP’li Kartal’ın atalarına ihanet ettiğini söyleyen Hacı Delen ise, Türkiye devletinin İsmet İnönü döneminde Kartal ailesini sürgünle Yassı Ada’ya gönderdiğini hatırlatarak, “İrfan Kartal bunu ne çabuk  unutmuş. Kürt sorunu  bu ülkenin en önemli sorunları arasındadır. Bugüne kadar Kürtler hep dışlandı. ‘Kürt sorunu yoktur’ diyorlarsa neden seçilmiş milletvekillerini cezaevine koyuyorlar? AKP’li Kartal, kimliğine ve doğup büyüdüğü coğrafya ihanet ediyor” dedi.

'TOPLUM İÇERİSİNE ÇIKAMAYACAK'

Ülkenin en önemli sorunun Kürt sorunu olduğunu söyleyen Şeref Akçakaya, “Kürt sorunu yok diyen bir insan kesinlikle benliğini kaybetmiştir. Kürt sorunu yoktur diyen biri, iktidara daha yakın olmak için bunu yapıyordur. Kürtler her zaman vardır ve her yerdedirler. Kürtler onurlu bir halktır. ‘Kürtler yoktur7 diyen AKP zihniyetidir. Kartal’ın soy ismine ve değerlerine sahip çıkması gerekiyor. Devran dönecek herkes neyin ne olduğunu anlayacak ve bugün yaptıkları konuşmaları nedeniyle toplum içine giremeyecekler” diye konuştu.

BASKIYA KARŞI MÜCADELE 

İrfan Kartal’a tepki gösteren Ezdan Şen ise, “Bu ülkede Kürtçe konuşulmuyor ve Kürtçe tehlike altındadır. AKP sadece seçim dönemlerinde Kürt sorununu dile getiriyor ama seçimden sonra Kürt sorunundan bahseden kişileri cezaevine atıyor. Biz Kürtler binlerce yıldır baskıyla, zulümle mücadele ediyoruz; Taybet ana, Mehmet Tunç ve niceleri bunun somut örnekleridir. Biz, kendi topraklarımızda artık özgür yaşamak istiyoruz” dedi.

‘BOŞ SİYASET’

Kürt halkının Mezopotamya’nın en eski halkı olduğunu ve bugün de eşit bir yaşam istediği için mücadele ettiğini söyleyen Kamil Gültepe, “Kürtleri muhatap almayarak yapılan siyaset boş bir siyasettir. Biz yıllardır özgürlük, eşitlik, adalet mücadelesi veriyoruz. Buraya gelip baksınlar, Kürt sorunu var mı yok mu anlarlar. Gelsin, biz halk olarak Kürt  sorunun ne olduğunu ona detaylıca anlatırız” diyerek tepki gösterdi. 

'DEVAM EDEN BİR SORUN'

Kartal’ın AKP’ye yaranmak için bu konuşmayı yaptığını söyleyen Kerem Ergül de, şunları söyledi: “Yeryüzünde 50 milyon Kürt var ve her birini bir parçaya bölmüşler. Kürtler her yerde özgür olmak için mücadele ediyorlar. Mücadele ettikleri devletlerden biri de Türkiye’dir. Kürt sorunu 40 yıldır artarak devam eden bir sorundur. Bu ülkede Kürt sorunu vardır ve çözülmesi gereken bir sorundur. ‘ Kürt sorunu yoktur’ demek siyasi şovdur.”