Doğalgaz, elektrik ve LPG’ye peş peşe zamlar geldi. Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20, elektrik fiyatlarına yüzde 15, LPG litre fiyatına ise 39 kuruşluk zam yapıldı. Ekonomik kriz ve yapılan zamlarla halkın alım gücü her geçen gün düşüyor. Yapılan zamlara tepki gösteren Van’daki yurttaşlar, zamlarla beraber kendilerini çok zor günler beklediğini söyledi. Yapılan zamlar nedeniyle çok zor durumda olduklarını belirten esnaf Muhammet Ertaş, 700 TL elektrik borcunu ödeyemediği için elektriklerinin kesileceğini söyledi. Geçinmenin artık zor olduğunu dile getiren Ertaş, “Ben esnafım ve çok zor şartlarda geçiniyoruz. Zamlar da gelince halimiz perişan oldu. 3 aylık elektrik borcumu daha ödemedim. Pandemiden beri zaten kapalıydık ve iş yapamadık. İnsanlar artık perişan bir durumda. Bu zamlar ve hayat pahalılığı bitsin artık” dedi.

BORCU BORÇLA ÖDÜYOR 

Her gün zamlarla uyandıklarını aktaran İbrahim Uşlar, faturalarını ödemek için arkadaşlardan borç para aldığını söyleyerek, günübirlik iş yaparak geçindiğini belirtti. Uşlar, “Bir yurttaş olarak zaten perişan durumdayım. Bu perişanlıkta bir de her gün zam üstüne zam geliyor. İnsanlar artık evine ekmek götüremiyor, intihar edecek duruma geldi. Hiçbir şey düzgün gitmiyor. Faturalarımızı ödemek için arkadaşlarımızdan borç alıyoruz. Derdimiz çok ama çare yok. Artık evimize sebze bile alamayacak duruma geldik” diye konuştu.

‘OY İSTEMESİNLER’

Faturalanın günden güne şiştiğini belirten seyyar satıcı Hüsnü Özkan ise, “Zam yapanlar seçim günü gelip oy istemesin. Daha önce 100 TL gelen faturalarımız şimdi 500 TL’nin altında gelmiyor. Seyyar satıcıyım ve zor şartlar altında bu işi yapıyorum. Artık geçinemiyorum. Çocuklarımı geçindirmek için hırsızlık mı yapayım? Hayat artık çok zor olmuş. Eskiden bir kişi 20 kişiye bakabiliyordu, şimdi 20 kişi 2 kişiye bakamıyor” dedi. 

‘ZAMLARLA YAŞAMAK ZOR’

Sabahtan akşama kadar işçiler sokağında iş beklediğini dile getiren Halis Demir, yaşından dolayı artık kimsenin kendisine iş de vermediğini söyleyerek, şunları dile getirdi: “Bu zamanlarla yaşamak zor hale geldi. İş yok, para yok. Sabah kahvehaneye geliyorum akşama kadar oturuyorum. Ne bir maaşım var ne de bir gelirim. Günlük kazandığın para bir günlük yiyeceğime ancak yetiyor. Birçok defa faturaları ödemek için para bulamıyorum. Eskiden çalıştığımızda 10 tane çocuğa bakıyorken şimdi bir tanesine dahi bakamıyoruz.”

Abulkadir Temel ise, faturalarının her gün arttığını belirterek, “İş yok güç yok. Zamlardan dolayı her gün faturalarımız yükseliyor. Ne ben ne de çocuklarım artık iş bulamıyoruz. Çalışmazsak hepimiz perişan olacağız. Ben 60 yaşındayım ve ömrümde böyle zam görmedim” dedi.(Van/MA)