Kürt diline yönelik baskı ve asimilasyon politikaları devam ediyor. En son bir televizyon kanalında "Türkçe konuş, burası Türkiye Cumhuriyeti" sözleriyle Kürtçe konuşmak isteyen bir konuğu hattan alan sunucu Didem Arslan Yılmaz’ın ırkçı yaklaşımı tepkilere neden oldu. 

Kürtlere ve dillerine yönelik ırkçı yaklaşımı sorduğumuz Vanlılar, bu saldırılara karşı herkesi anadiliyle konuşmaya çağırdı. 

Kürtlerin yüz yıllardır bu topraklarda dilleriyle var olduklarını belirten Nazmi Işık, her dilde yayın yapan televizyon programlarında Kürtçeye izin verilmemesinin Türkiye için bir utanç olduğunu ifade etti. 

RESMİ DİL OLMALI

Fadıl Aslan da Kürtçeye saldırıların televizyon kanallarıyla sınırlı olmadığını Meclis'te  Kürtçe konuşulduğunda “x bilinmeyen bir dil” olarak kayda geçilmesinin faşist bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Kürtçenin Meclis'te başta olmak üzere tüm devlet kurumlarında konuşulması gerektiğini söyleyen Aslan, “Biz böyle görüyoruz. Türkiye’de milyonlarca Kürt yaşıyor. Bunun için Meclis'te Kürtçenin  resmi dil olarak kabul edecek yasa çıkarılması gerekiyor” dedi. 

'DİLE SAHİP ÇIKALIM'

Kürtçeye yönelik yapılan ırkçı saldırıları kınayan Beyan Özkan, bu yaklaşımları kabul etmediklerini ifade etti. Kürt olarak kendi dilleriyle var olmaya devam edeceklerini kaydeden Özkan, tüm Kürtlere anadilleriyle konuşma çağrısı yaptı. 

Yavuz Işık, Kürtçenin Türkiye’de dışlandığını ve ırkçı insanların zihniyeti nedeniyle ayrımcılık yaşandığını söyledi. Türkiye’de Kürtçenin her ne kadar kabul görülmek istenmese de var olduğunu söyleyen Hacı Cıvaklı ise Kürt dili üzerinde yapılmak istenen provokasyonları kabul etmediklerini ifade etti. Kürtlere çağrıda bulunan Cıvaklı, tüm Kürtleri kendi anadilleriyle konuşmaya davet etti.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Rasim Elber, ırkçı saldırılara verilecek cevabın Kürtçe resmi dil olarak kabul edilinceye kadar mücadele etmek olduğunu belirterek, Kürtlerin dillerine, tarihlerine, kültürlerine sahip çıkması ve zulme karşı durulması gerektiğini söyledi. 

Kürtlerin tarihsiz, kültürsüz ve dilsiz bırakılarak yok edilmeye çalışıldığını belirten Şahin Ak, bu yaklaşımların faşizan olduğunu ifade etti. Irkçı yaklaşımlardan dolayı Kürtlerin hala Türkiye’de kabul görülmediğini söyleyen Ak, “İnanıyorum ki her ne kadar Kürt halkı boğdurulmaya çalışılsa da kültürünü ve dilini yaşamaya devam edecek. Kürt halkı tarihten beri bunun mücadelesini veriyor. Devlete karşı bilinçli ve akıllı bir siyaset yürütülmesi gerekiyor. Özellikle gençlik kendini tanıyor olması araştırmalar yapması bence umut vericidir” diye konuştu.