Her geçen gün ekonomik kriz derinleşirken, yurttaşların geçim koşulları ise giderek ağırlaşıyor. Her yıl İran’dan gelen turistler ve sınır kapısında yapılan günübirlik ticaretle geçinmeye çalışan Vanlı esnaf, kapalı olan sınır kapıları nedeniyle krizi derinden hissediyor. Yurttaşlar ise, ülkede artan ekonomik krizin yanı sıra artan hukuksuzluğun da çözüme kavuşturulması gerektiği düşüncesinde.

7 AYDIR SİFTAH YOK

Düğünlerde şarkı söyleyerek geçinen Veysi Kurt, 7 aydır siftah dahi yapamadığı için cebinde para olmadığını söyledi. Koronavirüs salgını ortaya çıkmadan önce Irak ve İran’la olan sınır kapılarının açık olmasının insanlar açısından olumlu olduğunu ifade eden Kurt, sınır kapılarının kapanmasıyla, geçimlerini ticaret üzerinden yapan insanların evlerine kapandığını ve geçinemediklerini dile getirdi. Kurt, “İnsanlar, salgın nedeniyle 3 ay boyunca evlerinden çıkamadı. Bu nedenle sıkıntılar başladı. İnsanların elinde var olan para bitme noktasına geldi. Bu süreçte birçok kişi işten çıkarıldı. Esnaflar dükkanlarını kapattı ya da devren kiralığa verdi. Otellerin çoğu Irak ve İran’dan gelen turistlerle bu mevsimde dolup taşıyordu ama şimdi otellerde 10 müşteri bile bulmak zor” diye konuştu.

DEVLET SÖZLERİNİ TUTMADI

Başkale ilçesine bağlı Özpınar (Elbés) Mahallesi'nde, 23 Şubat 2020 tarihinde 5.9 büyüklükte yaşanan deprem sonrası evlerinde oluşan hasarın ve yıkılan ahırların hala yapılmadığını belirten Hayrettin Yeşilpınar, 3 ay içerisinde hasar gören yapılarının yapılacağı sözünü aldıklarını fakat hala bir gelişmenin olmadığını dile getirdi. Yeşilpınar, “Yaşadığımız deprem sonrası zararımız çok büyük olmasına rağmen biz destek görmedik. Ekonomik kriz nedeniyle artan mazot fiyatlarından dolayı tarım ve hayvancılık yapamaz hale geldik” diye belirtti. 

KÜRTLERE AYRIMCILIK 

Durumu iyi olan vatandaşların yaşanan ekonomik krizi hissetmediğini vurgulayan Vahit Kaya da asıl etkilenen kesimin yoksul halk olduğunu dile getirdi. Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "Yaşanan ekonomik kriz hükümet tarafından manipüle edilerek halka gösterilmemeye çalışılıyor. Van’da yaşayan bir milyon insan var ama bu insanlar için iş sahası açılmıyor. İnsanlar açlıktan intihar ediyorlar artık. Yaşanan bu krizin ve kaosun sorumlusu hükümettir. Bu hükümet Kürt halkına ayrımcılık yapıyor." 

'ZENGİNLERİN İKTİDARI'

Emekli olan Mehmet Demir de yaşanan ekonomik krizden dolayı gidişatın iyi olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de insanların çalışacağı ne bir iş ne de yiyebilecekleri bir aş var. Bunun aksini iddia eden yalan söylüyor. Ne emekli ne işçi ne de esnaf kimse bu hükümetten memnun değil. Ben emekliyim ama aldığım emekli maaşım beni doyurmuyor. Bu ülkede sadece zenginlere çalışan bir iktidar var."