İktidarın Kürt sorununda sürdürdüğü savaş politikası büyük ekonomik krize yol açtı. Günlük rutin hal alan zamlar, halkın belini büktü. Düşen alım gücüne dikkati çeken Vanlılar, krizin AKP iktidarının politikalarından kaynaklandığını söyledi.

DÜKKANINI SATTI

AKP’nin sadece kendi yandaşlarına çalıştığını anlatan Mevlüt Aslan (55), “Ülkede ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor. Ekonomik krizden dolayı dükkanımı sattım. Sadece ben değil; binlerce insan krizden dolayı iş yerlerini kapattı. Krizden en çok etkilenen kesim ise küçük esnaf oldu. İktidar ülkeyi ne hale getirdiğini farkında değilmiş gibi sürekli açıklamalarında ülkede yoksulluğun olmadığını söylüyor. Herkesin göz önünde yalan söylüyorlar. Bugün insanlar iş bulamıyor, elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödeyemiyor. En kısa zamanda seçim olmalı ve bu durumu bize reva gören AKP iktidarı gitmelidir” dedi. 

‘KRİZİN SORUMLUSU İKTİDARDIR’

Hayvancılıkla uğraşan Halit Genç (49), büyük bir mağduriyet yaşadığını belirterek, “Sürekli ürünlere zam gelmesi belimizi büktü. Benim 8 çocuğum var ve hepsi de okula gidiyor. Bir sürü ihtiyaçları var ama param olmadığı için alamıyorum. Gelen faturaları artık ödeyecek durumda değiliz. Bu ay doğalgaz faturası bin TL,  elektrik faturası ise 700 TL geldi. Hayvancılığı öldürdüler şuan bir torba yem bile alamıyoruz. Kriz iktidarı değil halkı vuruyor. Yaşanan ekonomik krizin sorumlusu AKP iktidardır” dedi. 

‘YÖNETEMİYORLARSA BIRAKSINLAR’

Zamlardan kaynaklı temel ihtiyaçlarını daha almayacak duruma geldiklerini dile getiren Nezir Çalış (55), “Geçimimizi artık sağlayamıyoruz. Emekli maaşı olarak 2 bin 600 TL alıyorum. Bugün etin kilosu 140 TL, bir teneke zeytin 80 TL, bir teneke yağ 150 TL’dir. Aylık bin 500 TL fatura parası veriyor. Bu şartlar altında nasıl geçineyim? İktidar ülkeyi yönetmiyorsa bıraksın. Ülkede yaşanan bütün sorunların sorumlusu AKP iktidarıdır. AKP iktidarının ekonomiyi düzeteceğine de inanmıyorum” diye konuştu. 

‘HAYVANCILIĞI BİTİRDİLER’

Çiftçilikle uğraşan yurttaş Mehmet Keskin (45), iktidarın tarımdaki yanlış politikalar sonucunda ciddi zorluk yaşadığını kaydederek, “Hayvan fiyatları her gün düşüyor. Çiftçiler olarak çok zorluk çekiyoruz. Bunu yanı sıra hayvan yemi alamıyoruz. Şuan bir ton arpa 7 bin TL, 1 ton saman 3 bin TL olmuş. Bir koyun fiyatı ise bin TL’dir. Geçen yıllarda yüzde 50 kar ediyordum ama şimdi sürekli zarar ediyorum. Sonunda eriyip yok olma duruma geleceğiz” dedi. 

‘İKTİDAR YANDAŞINI ZENGİN EDİYOR’

Kafe işletmecisi Mustafa Kavak (41) ise, yaşanan ekonomik krizin sorumlusunun AKP iktidar olduğunu söyledi. Kaya, 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarının artık halkın sorunlarına cevap olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bugün aldığımız bir ürünü yarın başka bir fiyata alıyoruz çünkü sürekli ürünlere zam geliyor. Bu ay elektrik faturası 600 TL geldi. Bu faturayı nasıl ödeyeyim? Temel ihtiyaçlarımızı bile alamıyoruz artık. AKP iktidar bu durumun görmüyorum mu? Bunlar halk için çalışmıyorlar, yandaşa ve kendi adamlarını zengin etmek için uğraşıyorlar. AKP iktidarını iktidardan indirmek için ülkedeki bütün insanlar yan yana gelmesi gerekiyor.” 

‘SEÇİMDE CEVAP VERECEĞİZ’

Yaşanan ekonomik krizden dolayı okul araç gereçlerini alamadığını dile getiren Kinem Kurt (18) adlı öğrenci de, şunları kaydetti: “Ekonomik kriz almış başını gidiyor. Ben öğrenciyim ve üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Her gün evden kütüphaneye gitmek için 10 TL dolmuş parası veriyorum. Geçen gün üniversite sınavına başvuru yaptım 155 TL sınav kayıt parası verdim. Dershane fiyatları pahalı olduğu için gidemiyorum. Bu şekilde giderse ekonomik daha da kötüye gidecek. Gençler olarak iktidara 2023 seçimlerde cevap vereceğiz ve kendilerini göndereceğiz.”