Ekonomik kriz, işsizlik  ve her geçen gün artan vergiler yüzünden Türkiye'de insanlar artık geçinemez halde. Yüksek işsizlik oranı ile halkın ayakta kalmaya zorlandığı kentlerden biri ise Van. Kentteki işsiz sayısı pandemiden dolayı daha da artmış durumda. Yaşadıkları geçim zorluğunu anlatan kent sakinleri, hükümetin ekonomik sıkıntıları örtmek için yeni gündemler yarattığı görüşünde.

‘GÜNDEM DEĞİŞTİRİYORLAR'

Son olarak Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan artışa değinen Yusuf Onat, artık araç almanın lüksü bile aştığını söyledi. Devletin yoksul insanların sırtından geçindiğini ifade eden Onat, “Bölgede çoğu insan artık evine sebze bile alamadığı için sadece ekmek yiyor. Birçok insan evine et, sebze ve meyve alamıyor. Asgari ücretle insanlar nasıl geçinebilir? İktidar bunları görmüyor ve toplumu sürekli farklı şekilde yönlendiriyorlar. Çünkü toplumun yaşadığı asıl sorunların gündeme gelmesini istemiyorlar. Toplumda yoksulluk, açlık, işsizlik gibi birçok sorun varken bunların hiçbirine değinilmiyor. Sürekli gündemi değiştirmeye yönelik politikalar üretiyorlar. Biz hepimiz şuan hayatımızı nasıl idame edebileceğimizin derdindeyiz" dedi. 

‘PANDEMİ YARDIMINI FAZLASIYLA GERİ ALDI’

Bir yıl önce aylık 500 TL ile mutfak harcamasını yapabildiğini söyleyen Fatih Polat, harcamaların iki katına çıktığını söyledi. Polat, “Asgari ücret arttıkça, vergiler de bir o kadar artıyor. Kirada oturmasam bile asgari ücretle geçinemiyorum; çünkü ev sizin olsa bile giderleriniz arttı mı, sıkıntılarınız da artıyor. Bu nedenle ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Devlet pandemi döneminde sözde bin TL gibi bir yardım yaptı ama onu fazlasıyla milletten geri aldı. Dolayısıyla o yardımın da bir faydası olmadı” diye konuştu. 

İnsanların artık nasıl geçinemediğini dile getiren Kinyas Şüphan da, “Bir işi olanlar geçimlerini bir şekilde yapabiliyorlar. Ama işsiz ve geliri olmayan insanlar ne yapsın? Eğer buralarda fabrika ya da bölge halkının çalışacağı kaynaklar olsaydı insanlar çalışır, işsizlik azalırdı. Gün geçtikçe her şeye zam yapıyorlar” diye belirtti. 

'ANKARA'DAN KONUŞMAK KOLAY’ 

İşyerinin kirasını ödeyemediğini belirten Enver Uçar ise, “Sürekli ekonominin düzeleceğini söylüyorlar ama düzelmiyor. Bir ay daha böyle devam ederse, ekmek teknemi kapatacağım. Şu an üç eve bakıyorum ve kazandığım para geldiği gibi bitiyor. Esnafa verilen 5 bin TL’lik ihtiyaç kredisi ne işimizi görecek? Bunlar asıl desteği büyük holdinglere yapıyorlar. Asgari ücret alan bir kişi bin TL kira veriyor. Bu insan nasıl geçinsin? Ankara’dan konuşmak kolay, gelip bir de bu insanların halini görmeleri gerekiyor” siteminde bulundu. 

TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANMIYOR

İnşaat işçisi İrfan Türkoğlu da salgın nedeniyle işsiz kalanlardan. Türkoğlu,” Eskiden inşaat sektöründe yıllık 50 bin TL kazanıyordum ama bu yıl 10 bin TL bile kazanamadım. Eskiden inşaatta çalışan bir insan 100 TL ile geçinebiliyorken, şuan 100 TL ile bir poşet eşya bile alamıyor. Zamlarla hayat çok pahalı oldu. Bir paket çay eskiden 18 TL iken, şuan 40 TL’ye çıkmış. İnsanlar artık temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor” dedi. (Van/MA)