Milyonlarca yurttaşın büyük bir heyecan ve merakla beklediği asgari ücret zammı belli oldu. Dün 4'üncü ve son komisyon toplantısı sona ererken, Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ve asgari ücret zammını açıkladı. 20 milyona yakın çalışanı etkileyecek yeni asgari ücreti 2 bin 324 TL olarak açıklandı. Ekonomik kriz ve zamlar karşısında eriyen asgari ücret zammını değerlendiren Vanlılar, "Yeterli bulan varsa, gelsin bu parayla geçinsin" dedi. 

2 BİN TL NEYE YETECEK?

Ülkede insanların ekonomik nedenlerden dolayı intihar ettiğini hatırlatan Şahin Kaya, "Asgari ücretin 3 kişilik bir aileye asla yetmeyecek. İnsanlar işsizlikten ve borçtan dolayı intihar ediyor. Bunu belirleyenler lüks içinde yaşıyorlar. İktidarda olan partinin bu şartlarda fazla duracağını düşünmüyorum. 30 bin TL alan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücretliye 300 TL uygun gördü. İstedikleri kadar 'Ekonomik kriz yok' desinler; ama ekonomik kriz var. Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 50 zam farkı var. İnsanlar bu parayla geçinemiyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan 'Jestimizi yaparız' diyor. Zaten ne geldiyse başımıza bu jestlerden geldi. İnsanlara önce bir umut vaat ediyorlar, sonra küçük bir rakamla geçiştiriyorlar. Şimdi yoksulluk sınırı ne kadar ise asgari ücretliye de o kadar verilmelidir. Bu gün hastaneye gidiyorsun ne kadar sosyal güvencen olsa bile ilaç katkı payı, tedavi ücreti bir sürü para alıyorlar. Eczanede tedavi ücretini veremeden sana ilaç vermiyorlar. Bu şartlarda 2 bin TL neye yetecek?" dedi. 

'ZAM, ZAMLAR KARŞISINDA ERİYİP GİDİYOR’

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alınarak zammın yapılması gerektiğini belirten Mehmet Bayram, “Yapılan zam, yaptıkları zamlar karşısında eriyip gidiyor. En kötü 3 bin TL olmalıdır. Şöyle bir gerçek de var. Asgari ücretle iş bulamayan insanlarımız da var. Ekonomik kriz içinde bu zam çok az. Ama maalesef kimsenin sesi duyulmuyor. Kirada olan birini düşünün, bunun yanında 2 çocuğu varsa bu ücretle geçinmesi imkansız. Bu adam sadece kuru ekmek de yese geçinemez. Toplum olarak empati yapmıyoruz. Onun için bu kadar az zam yapıldı. Yöneticilerimiz 40 bin ile 50 bin gibi bir ücret alırken, normal vatandaş ne yaşıyor bilmez. Benim ne çektiğimi bilmez. Çoluk çocuğum evde aç yatıyor, bu zammı yapanlar bilemez bu durumu. Hem geçim sıkıntımız var hem de iş olanağımız yok. Bu ülkede rant var. Eğer kaynaklar eşit bir şekilde dağıtılabilseydi yoksulluk olmazdı” diye konuştu. 

'ÇÖZÜM BULSUNLAR' 

Halkın ekonomideki duruma dair bir çözüm beklediğini dile getiren Özlem Elçiçek de, ay sonunu getirememekten dert yandı. Elçiçek, ”300 TL hiçbir şey. Ben yetersiz buluyorum. Aldığımız ücret ile dışarıdaki hayatı karşılaştırdığınızda kesinlikle yetmiyor. Ay sonunu getiremiyoruz. Ayın sonuna doğru artık kredi kartlarına yükleniyoruz. Perişan bir durumdayız. Bu şartlarda çalışmayanları düşünemiyorum bile. Ya maaşlara daha fazla zam yapılsın ya da gıdaya zam gelmesin. Zam yapacaklarına bir çözüm bulsunlar. Üretime dönük adımlar atsınlar” diyerek tepki gösterdi.

'HİÇ KİMSE MEMNUN DEĞİL' 

Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz bulan bir diğer yurttaş Hurşit Güneş ise, ”Yapılan zamlar kadar asgari ücrete zam yapılamıyor. Karardan memnun değiliz; çünkü yetmiyor. Dışarıda göründüğü gibi değil. Ben işsizim, şu anda çalışmıyorum. Eğer zam yapanlar asgari ücretliyi düşünselerdi en az 3 bin TL’den aşağı bir rakam vermezlerdi. Hiçbir asgari ücretli bu rakamdan memnun değil; çünkü çok az” dedi.