Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün ziyareti sırasında Hacı Tunç adlı esnafın, “Bin, 2 bin yıl önce burası Kürdistan’dı. Yine de Kürdistan olacak” sözlerinin ardından gözaltına alınmasına tepki gösteren Vanlılar, sokakta bu tür seslerin daha da yükseleceğini söyledi. 

COĞRAFYA İNKAR EDİLİYOR

İçişleri ve Milli Savunma Bakanlarının Irak’a gittiklerinde Kürdistan yönetimi ile görüştüklerini ve Kürdistan kelimesini çok iyi kullanabildiklerini belirten Delil Aksoy, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bir gurup konuşmasında Kürdistan ifadesini kullandığını hatırlattı. Osmanlı İmparatorluğu'nda da bu bölgeye Kürdistan denildiğini ve arşivlerde o şekilde yer aldığını kaydeden Aksoy, “Maalesef biz halk olarak Kürdistan dediğimizde cezalandırılıyoruz ama hükümet kullandığında hiçbir sıkıntı doğmuyor. Evet burası Kürdistan’dır. Vatandaş bunu deyince cezalandırılıyor. Benim dilimi, coğrafyamı kabul etmeyen ile ben nasıl kardeş olabilirim. Onun için bu halka Kürdistan cümlesinden dolayı ceza verilmemesi gerekiyor” dedi. 

'KÜRDİSTAN KELİMESİ BİRLEŞTİRİCİ GÜÇTÜR'

Hükümet’te yer alanların çok rahat bir şekilde Kürdistan diyebildiğini belirten Seyit Kılıç, iktidarın kendisinden olmayanları bu cümleyi kullanmasını ise kabul etmediğini söyledi. AKP’nin işine geldiği zaman Kürdistan kelimesini kullanabildiğini ama muhaliflerin bunu kullandığı zaman ise hedef haline geldiklerini söyleyen Kılıç, “Halka korku salmak için yapıyorlar ama korku halk üzerine baskı yapmıyor. Burası Kürtlerin yaşadığı coğrafyadır ve adı Kürdistan’dır. Bu ret edilemez ne yaparlarsa yapsınlar bu ses sokakta yükselecektir. Gözaltına alınan arkadaşın arkasındayız ve ona katılıyoruz. Bu şekilde bizi yıldıramazlar. Kürdistan kelimesi birleştirici bir güçtür. Bundan korkuyorlar ve bundan rahatsız oldukları için bunu bastırmaya çalışıyorlar. Bu hukuksuzluktur. Bu hukuksuzlukla bir yere gidemezler” diye konuştu. 

‘ASLINI İNKAR ETMEDİĞİ İÇİN GÖZALTINDA’

Esnafın gözaltına alınmasına tepki gösteren yurttaşlardan Mensur Falay, Kürtlerin yüzyıllardır burada yaşadıklarını söyleyerek, insanların bunu dile getirmesinden dolayı gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Falay, “Eğer o insan aslını inkar etseydi gözaltına alınmazdı. İnsanların bu ifadeleri sürekli kullanması gerekiyor. Bu düzenle bir yere gidilmez. Herkes adil ve eşit bir şekilde yaşaması gerekiyor ama maalesef buna müsaade etmiyorlar” ifadelerini kullandı. 

‘KÜRT HALKI BAŞARACAKTIR’

Kürtlerin inkarıyla bir şeylerin düzelmeyeceğini söyleyen Kerem Tunç ise “Birilerinin ‘benim dilim, kültürüm senin dilinin ve kültürünün üstündedir’ demeleri kabul edilemez. Bunun hiçbir dinde yeri yoktur. ‘Ben senin varlığını, rengini, giyimini kabul etmiyorum’ diyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Kürtler bu zulümden başarıyla çıkacaktır” diye konuştu. 

İNKARA TEPKİ

Esnaflardan Şükrü Akdoğan, “Erdoğan kaç kez Kürdistan demiştir. Onlar deyince serbest biz deyince yasak öyle mi? Bu zulümdür. Kürtlere 200 yıldır zülüm ediliyor; dilimizi ve bizi inkar ediyorlar. Biz 40 milyon Kürdüz ama bizi inkar ediyorlar. Hatta sırf ‘Kürdüm’ dediğim için bile gözaltına alınabilirim. Biz Kürdüz ve kimse bunu inkar edemez. Kürtler birlik olsaydı bunu bize bunu yapamazlardı” diyerek tepki gösterdi. 

‘BURASI KÜRDİSTAN’DIR’

Esnafın Kürdistan demesinden dolayı gözaltına alınmasına tepki gösteren Abdulvahip Gazioğlu da esnafın doğru söylediğini ve kendisine katıldığını söyledi. Gazioğlu, “Burası Kürdistan’dır. Bunu demek suçsa bu zulümdür. Kürtlerin artık kendilerine sahip çıkması gerekiyor” dedi. 

MA / Dindar Karakaş